Norska landslaget tog ställning mot VM i Qatar

Svenska landslaget tänker inte protestera mot VM i Qatar, men de norska spelarna gjorde en markering när VM-kvalet inleddes.

Erling Braut Haaland och de andra norska spelarna hade ett politiskt budskap på tröjorna inför matchen mot Gibraltar. Arkivbild.

Erling Braut Haaland och de andra norska spelarna hade ett politiskt budskap på tröjorna inför matchen mot Gibraltar. Arkivbild.

Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Fotboll2021-03-24 20:37

De norska spelarna värmde upp inför matchen mot ett politiskt budskap på tröjorna före VM-kvalmatchen mot Gibraltar.

Spelarna kom in på planen med budskapet "RESPECT – on and off the pitch" och förbundskapten Ståle Solbakken hade samma budskap på sin tröja när han blev intervjuad i norsk tv före matchen.

Tröjorna behölls på medan nationalsångerna spelades före matchen.

"Respect" är namnet på den kampanj för mänskliga rättigheter som Europeiska fotbollsförbundet Uefa lanserat.

Norge vann matchen med 3–0.

Norsk debatt

Debatten om VM i Qatar har varit omfattande i Norge, där flera röster har höjts för att landslaget ska bojkotta mästerskapet helt.

Inför matchen mot Gibraltar berättade lagkapten Martin Ødegaard att förbundskapten Ståle Solbakken tagit initiativ till markeringen och bjudit in experter som berättar för spelartruppen om läget i arablandet.

– Spelargruppen tyckte att det var en bra idé. Alla håller med om att det som pågår och har hänt i Qatar inte är bra, och för oss är det viktigt att visa att bryr oss om och försöka att påverka, sade Ødegaard.

Inför starten av det europeiska kvalet till VM uppmanade Amnesty International Internationella fotbollsförbundet Fifa att utöva påtryckningar mot Qatar.

Övergrepp

Arrangörslandet anklagas för övergrepp mot tusentals gästarbetare från länder i Asien som under slavlikna förhållanden byggt arenorna och den infrastruktur som krävs för VM.

Det svenska landslaget planerar ingen markering inför VM-kvalmatchen mot Georgien i Solna på torsdagen.

Även om spelare och leder stöder arbetet för mänskliga rättigheter för gästarbetarna i Qatar noterar förbundskapten Janne Andersson att Sverige har diplomatiska förbindelser med landet och många företag gör affärer där.

Då kan inte de aktiva dra hela lasset, anser han.

– Vi kan inte stå för hela moralen här, då får många andra se sig i spegeln först och det på mycket högre nivå, säger Janne Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!