Nu avgörs det: Ska Norge bojkotta fotbolls-VM?

Fotbolls-VM i Qatar 2022 splittrar Norge. På söndag avgör man om det kritiserade mästerskapet ska bojkottas.
–Det är starka krafter som trycker på för att förhindra det, säger VG-journalisten Arilas Berg Ould-Saada.

Erling Braut Håland, iklädd protesttröja, inför VM-kvalmatchen mot Turkiet. Arkivbild.

Erling Braut Håland, iklädd protesttröja, inför VM-kvalmatchen mot Turkiet. Arkivbild.

Foto: Fermin Rodriguez AP/TT

Fotboll2021-06-19 06:00

The Guardians nattsvarta rubrik om 6 500 döda gästarbetare inför fotbolls-VM i Qatar 2022 har väckt starka reaktioner och protester över hela världen.

Längst har Norge gått – men hur blev det så?

– För det första tror jag det är ett generellt samhällsengagerat folk när det gäller mänskliga rättigheter och etiska frågor. Sedan startade det ju i supporterled på Twitter och bland många fans, som menade att det var på tiden att markera, säger Berg Ould-Saada, fotbollsjournalist på norska VG, till TT.

Supportrarnas protester utlöste en kedjereaktion som mynnat ut i att både klubbar och landslag vädrat sitt missnöje mot mästerskapet.

"Enorma konsekvenser"

Och när landslagsprofiler som förbundskapten Ståle Solbakken och mittfältsstjärnan Martin Ødegaard började kritisera emiratet fick frågan global spridning och fler landslag följde efter.

Inför VM-kvalmatchen mot Gibraltar protesterade spelartruppen, iklädda tröjor med texten "Human Rights". Efteråt berättade lagkapten Ødegaard att förbundskaptenen hade tagit initiativ till markeringen och bjudit in experter som berättat om läget i arablandet.

– Alla håller med om att det som pågår och har hänt i Qatar inte är bra, och för oss är det viktigt att visa att bryr oss om och försöka att påverka, sade Ødegaard.

Det är inte ovanligt för att vara Solbakken, menar Berg Ould-Saada.

– Ståle Solbakken är extremt engagerad, och har aldrig varit rädd för att yttra sig om annat än fotboll. Han bestämde bland annat att FC Köpenhamn skulle sluta resa på träningsläger till Dubai, på grund av mänskliga rättighetsfrågor.

Men även om Fotbollsnorge är eniga om att Qatar inte borde ha tilldelats ett världsmästerskap, så har de olika uppfattningar om vilken väg man bör gå.

På den ena sidan står klubbar och supportrar som vill att man bojkottar VM. På den andra norska förbundet (NFF) som – i likhet med Svenska fotbollförbundet – vill föra dialog med qatariska myndigheter för att tvinga fram en förändring.

"Något fundamentalt fel"

De senaste opinionsundersökningarna visar att cirka 50 procent av befolkningen vill se en bojkott av mästerskapet – och för förbundet är det mycket som står på spel.

NFF räknar med en inkomstförlust på 205 miljoner norska kronor och Fifa har hotat med att utesluta landet från framtida turneringar.

– Det är inget tvivel om att det pågår en maktkamp i kulisserna. En bojkott skulle innebära enorma konsekvenser för förbundet och norsk fotboll, så det är starka krafter i fotbollsförbundet som trycker på för att förhindra det, säger Arilas Berg Ould-Saada.

Uppskruvat tonläge

På söndag ska frågan avgöras under ett extrainsatt sammanträde – och intresset är stort. 420 klubbar förväntas delta.

– Det kommer att bli väldigt spännande att se hur debatten går och naturligtvis vad resultatet blir, säger norska fotbollsförbundets ordförande Terje Svendsen till NTB.

Att Norge, som inte finns med i det pågående EM-slutspelet, kan kvala in till sitt första VM på över 20 år, påverkar inte bedömningen enligt Arilas Berg Ould-Saada.

– Det kan ses som paradoxalt att vi har den bästa generationen på 20 år, samtidigt som krafter önskar en bojkott av Qatar-VM. Men det är två olika saker enligt min mening. De som menar att man borde bojkotta gillar ju också den generation vi har och fotboll generellt, men det här är en fråga om principer och mänskliga rättigheter.

Fakta: The Guardians rapport

The Guardian rapporterade i februari att 6 500 gästarbetare har mist livet sedan Qatar tilldelades fotbolls-VM för tio år sedan.

De skrev att det varje vecka omkommer i genomsnitt tolv gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka i Qatar.

The Guardian hade inhämtat uppgifterna från de nämnda nationerna.

I statistiken fanns inte arbetare från exempelvis Filippinerna och Kenya med, vilket pekar på att siffran är ännu högre. Statistiken grundade sig på samtliga gästarbetare, inte bara de som är inblandade i VM-projekten.

Qatar investerar bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och ny kollektivtrafik.

I huvudsak utförs arbetet av gästarbetare från Asien och Afrika.

Källa: The Guardian

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!