Nu kommer fansen: "Härligt, härligt, härligt!"

Bara några hundra svenska fans tog sig till Nya Zeeland för Sveriges gruppspel i fotbolls-VM. I åttondelsfinalen mot USA i Melbourne lär det bli andra bullar. –Härligt, härligt härligt, säger backen Amanda Ilestedt om uppgifterna att minst ett par tusen blågula supportrar väntas.

Svenska fans på läktaren på Waikato Stadium i Hamilton i samband med sista VM-gruppspelsmatchen mot Argentina.

Svenska fans på läktaren på Waikato Stadium i Hamilton i samband med sista VM-gruppspelsmatchen mot Argentina.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-08-04 09:39

Hejaklacksledaren Mikael Ekholm drog ihop några hundra fans till Sveriges inledande VM-matcher i Wellington. Men han lovade framför allt att stödet skulle bli ett helt annat om fotbollsdamerna tog sig till åttondelsfinal i Melbourne, där han själv bor.

– Då kommer det att bli flera tusen. Det är kanske 10 000 svenskar som bor i Melbourne. Det är kanske andra generationens också men jag gissar på att vi kommer att bli 1 500–2 000 personer om Sverige går vidare, sade Ekholm till TT inför VM-premiären mot Sydafrika.

Goda minnen

På söndag är det dags. Klockan 19, lokal tid, gör Sverige upp med USA på Melbourne Rectangular Stadium om en plats i kvartsfinalen.

Och de svenska spelarna gläds åt löftet om en betydligt större blågul klack.

– Oj! Gud vad kul. Det är underbart. Vi var i Melbourne för inte så längesedan och det var fantastiskt. Redan då var det några svenskar, så ännu roligare om det blir ännu fler den här gången, säger Rosengårdsanfallaren Olivia Schough.

Hon syftar på träningslandskampen mot Australien i november. Den minns även Chelseaproffset Johanna Rytting Kaneryd. Hon tycker dock att det har varit bättre stöd på läktarna hittills än vad hon hade trott.

– Jag blev nog lite chockad senast (mot Argentina i Hamilton) med tanke på hur mycket fans vi hade på plats. Och hur mycket man hörde dem. Men det är bara kul om det kommer mer. Senaste gången vi var i Australien och spelade så var det jättemycket svenska fans. Jag förväntar mig ingenting men det hade verkligen varit superkul, säger Rytting Kaneryd.

"Ska bli skitkul"

De svenska spelarna betonar att deras fans har varit fler och låtit mer än de hade väntat. Men alla är också överens om att ju fler desto bättre.

– Härligt, härligt, härligt! Lovas det flera tusen så blir vi glada, säger Arsenalbacken Amanda Ilestedt om publiklöftet från Mikael Ekholm.

TT: Hur vore det att få spela inför ännu fler svenska fans?

– Fantastiskt. Det var jättemånga mot Argentina och det är skitkul att se så många svenska flaggor i publiken. Det ska bli skitkul.

Svenska fans under gruppspelsmatchen mellan Sverige och Italien i Wellington den 29 juli.
Svenska fans under gruppspelsmatchen mellan Sverige och Italien i Wellington den 29 juli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!