Nu väntar VM i Ryssland: "Blir spännande"

Så var det dags igen. För ett nytt fotbollsäventyr med polarna och det svenska landslaget. På söndag drar HM-profilen Roger Olofsson till Ryssland.

Genom åren har Roger Olofsson följt ett flertal mästerskap från läktaren.

Genom åren har Roger Olofsson följt ett flertal mästerskap från läktaren.

Foto: Privat

Fotboll2018-06-14 12:00

Roger "Bullford" Olofsson och hans kompisar är några av dem som följer det svenska herrlandslaget i fotboll allra mest och intensivast. De följer blågult nästan överallt, oavsett om landskamperna spelas i Solna eller Kiev eller Lissabon. De är... riktiga fans.

– För min del började det på allvar 2004, med EM i Portugal. Jag hängde med dit och blev fast. Sedan har det bara fortsatt, säger han när vi träffas i hans andra hem på Slättvallen i Mariannelund.

Det är bara några dagar innan avresan till det stora landet i öst, men det är inte hans första resa med fotbollskoppling till Ryssland.

– Vi var där på ett VM-kval för några år sedan. Det ska bli kul och spännande. Ett stort äventyr. Många har frågat hur vi vågar resa inrikesflyg i Ryssland. Men det är inget vi tänker på. Det gjorde vi i EM i Ukraina och det var inga problem.

Vad är tjusningen och det allra bästa med att följa landslaget så som du och dina kompisar gör?

– Det är helheten. Vi är ett fantastiskt gott gäng, som är ganska laidback och likasinnade. Det är grunden. Sedan får vi se mycket av Europa och besöker platser som vi nog inte gjort annars. En tredje sak är stämningen. Och det är nästan alltid roligare på bortamatcher. Alla är där av samma anledning. På hemmamatcherna kan jag känna att det ibland är för många "slipsnissar", som kanske egentligen inte är så intresserade.

På söndag avgår planet från Arlanda till Moskva. Därifrån väntar flyg till Nizhny Novgorod för Sveriges första match mot Sydkorea. Nästa anhalt är Sotji, där Tyskland väntar. Därefter bär det av till... Istanbul.

– Vi har biljetter till Sveriges alla tre matcher, men vi skippar den sista mot Mexico i Jekaterinburg. Det blir helt enkelt för dyrt med boende och flyg. Vi åker till Istanbul istället och är där två dagar. Det är synd, men det får bli så.

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Jag har inga förväntningar alls efter de senaste landskamperna, däremot förhoppningar. Vi ska inte tro att vi kan åka till Ryssland och spela sambafotboll. Det var inte det som tog oss till VM. Vi får förlita oss på ett starkt försvarsspel och att vi är effektiva när chanserna dyker upp.

Har ni i klacken någon särskild favorit bland spelarna?

– Det sjungs alltid om John Guidetti. Personligen gillar jag Andreas Granqvist, Mikael Lustig och sedan tycker jag Robin Olsen är jäkligt bra.

Vi får se om de svenska stjärnorna är redo. Roger Olofsson är det i allra högsta grad.

Det svenska landslaget anlände till Ryssland i tisdags Nu laddar de vid sin VM-bas i Gelendzjik.
Det svenska landslaget anlände till Ryssland i tisdags Nu laddar de vid sin VM-bas i Gelendzjik.
Mästerskapen

Här listar Roger Olofsson sina bästa och roligaste landslagsminnen:

1) EM Portugal 2004. Allt var fantastiskt. Vi var ute i fyra veckor och bilade ner till Portugal. Sverige var bra, gjorde många och vackra mål och så var det upplevelsen i sig.

2) VM-kvalet mot Tyskland i Berlin. Det var sanslöst. Vi tänkte att vi struntar i att se mer i paus. Sedan hände det där... att vi hämtade upp till 4–4 var bara helt otroligt.

3) EM i Österrike 2008. Det gick visserligen inte sådär jättebra för Sverige, men det var så vackert i Österrike och vi såg en hel del på den resan.

4) U21-EM i Tjeckien. Dels var det ett jäkla drag, dels var det många svenskar på plats och så gick det ju så bra också.

5) EM i Frankrike 2016. I såg och upplevde mycket. Vi var i Paris, Toulouse och Nice. Det var varmt och skönt och många minnen att ta med sig därifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!