Abdullah Ibhais, tidigare mediechef hos organisationskommittén för fotbolls-VM i Qatar 2022, greps 2019 och dömdes i april i år till fem års fängelse. Efter att ha överklagat domen fick han i onsdags sitt straff fastställt till tre år för tagande av muta och missbruk av medel, enligt Al Jazeera.
Enligt Ibhais, som inte var i rätten när straffet sänktes, straffas han för att ha tagit ställning för gästarbetare som är i Qatar för byggnationerna av VM-arenor.
"Fifas ansvar"
Tidigare i år protesterade jordaniern mot domen genom en månads hungerstrejk och har enligt hans familj gått ner 20 kilo. Familjen håller Internationella fotbollsförbundet Fifa ansvarigt för hans lidande, enligt ett uttalande som Dagens Nyheter har tagit del av.
”Det är Fifas ansvar att skydda visselblåsare och säkra rättvisa för VM-anställda, särskilt när det gäller anställda som straffas för att de avslöjar brott mot mänskliga rättigheter som ägt rum under förberedelserna för VM”, skriver familjen.
DN skriver att qatariska myndigheter tillbakavisat uppgifterna om att Ibhais inte skulle ha fått en rättvis rättegång.
Koppling till gripna journalister
Historien om Abdullah Ibais har en koppling till de norska NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani som greps i Qatar i november och var frihetsberövade i omkring 30 timmar innan de släpptes.
Journalisterna var i Qatar på en reportageresa och skulle bland annat ha träffat Ibhais i väntan på utfallet av överklagan, men hann gripas innan intervjun genomförts.
Ända sedan Qatar tilldelades VM av Fifa i december 2010 har kritik riktats mot arrangemanget av mästerskapet. Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch har kommit med flera rapporter kring övergrepp på gästarbetare som är i landet för byggnationerna av nya arenor. Enligt The Guardian har över 6 500 VM-gästarbetare dött de senaste tio åren.
Fotbolls-VM i Qatar arrangeras 21 november till 18 december nästa år.