Ny seger för Göteborg: "Bra läge"

Först straffixare. Sedan målskytt själv. Pauline Hammarlund visade vägen mot Uppsala, när Göteborg tog en enkel 3–0-seger och drygade ut serieledningen. –Det är klart att vi har ett bra läge, säger landslagsanfallaren.

Pauline Hammarlund fick en flygtur, men också straffspark, när Göteborg slog Uppsala med 3–0.

Fotboll2020-10-11 17:00

I sig är situationen inte ny för Göteborg FC. Laget har varit i guldstrid de senaste säsongerna också. Men till skillnad från de senaste två årens andraplatser verkar det nu vara motståndarna som drabbas av viss guldfrossa i stället.

På söndagen var det Kristianstad som gjorde fotbollslivet surt för det regerande mästarlaget Rosengård med en 2–1-seger.

Enligt Pauline Hammarlund är det ett mentalt starkare Göteborg som tagit sig an guldstriden i år.

– Ja, det tycker jag. Vi har fått med oss erfarenheten från de två åren som vi kommit tvåa och det känns snarare som att det blivit en revanschlusta, att i år är det vår tur, säger hon.

– Vi har mer erfarenhet av att vara i den här sitsen, att spela med lite mer press som det är de här sista matcherna.

Två straffsparkar

Men det gäller att ta de egna poängen också – vilket mot tabelljumbon satt rätt långt inne. Uppsala har haft en tuff säsong som nykomling i damallsvenskan och kommer allt närmare elitettan. Men inledningsvis gjorde lagets lågt stående försvarsmur det svårt för serieledarna.

Efter en halvtimmes spel fick Göteborg dock två straffsparkar på lika många minuter.

Vilde Böe Risa tog hand om den första, efter en handssituation. Men missade.

Bara två minuter senare blev dock Pauline Hammarlund fälld i straffområdet. Hammarlund bjöds – och bjöd – på en rejäl flygtur, varpå domaren på nytt pekade på straffpunkten.

Julia Zigiotti Olme sköt distinkt mot den högra stolproten och den här gången var Holmgren chanslös.

Kort före paus höll sig Pauline Hammarlund – tvåmålsskytt mot Uppsala på Studenterna i somras – dessutom framme igen. Efter en framspelning av Stina Blackstenius på mittplan ordnade landslagsanfallaren en lucka åt sig själv och avlossade sedan ett skott från distans till 2–0.

"Bara bonus"

Det gav serieledande Göteborg ett bekvämt utgångsläge inför den andra halvleken och med Stina Blackstenius 3–0-mål blev det – trots ett par riktiga fantomräddningar av Emma Holmgren – till slut också en rätt bekväm seger.

Nu återstår fyra matcher, med fyra poängs ledning till godo på Rosengård.

Nu gäller det dock att fokusera om på matchen mot Örebro på lördag, konstaterar Göteborgstränaren Jörgen Ericson. Och att inte tänka för mycket på Rosengårds poängtapp.

– Det är bara en bonus. Vi fick oss en riktig smocka på näsan när vi hade chansen borta mot Rosengård (förlust 0–3 i augusti), säger han.

– Nu har vi fått chansen igen, då är det upp till varje individ, vi vill inte komma tvåa en gång till.