Ny VM-rapport: 50 döda i Qatar förra året

Med ett år kvar till fotbolls-VM i Qatar skakas landet av en ny rapport. Under 2020 dog 50 migrantarbetare och över 37 000 skadades – mer än 500 av dem allvarligt enligt FN-organet för arbetsfrågor, ILO.

500 migrantarbetare dog under 2020 i Qatar. Arkivbild.

500 migrantarbetare dog under 2020 i Qatar. Arkivbild.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Fotboll2021-11-19 11:49

Rapporten eldar på den kritik som riktats mot arbetsförhållandena för de migrantarbetare som finns i landet – inklusive de som jobbar med att bygga VM-arenorna.

I februari publicerade brittiska The Guardian en rapport som chockade fotbollsvärlden om att minst 6 500 gästarbetare mist livet sedan landet tilldelades VM för nästan tolv år sedan.

Ökänt system

Trots det massiva trycket från omvärlden, och Qatars löfte om förbättring, kunde även Amnesty i en rapport som publicerades i tisdags visa att det ökända Kafala-systemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren – finns kvar.

Två lagar antogs 2020 som skulle få ett stopp på restriktionerna kring migrantarbetares möjligheter att lämna landet och byta jobb.

ILO konstaterar i sin rapport att den vanligaste dödsorsaken är fall, de flesta på arbetsplatsen. Dessutom är skador från trafikolyckor, fallande föremål och maskiner vanligt.

Drygt två miljoner

De flesta av dödsfallen (30) skedde innan personen hann föras till sjukhus.

Enligt rapporten skadades 506 personer allvarligt under 2020, medan antalet totala skadade personer uppgår till hela 37 600.

I Qatar finns drygt 2 miljoner gästarbetare. Merparten kommer från Bangladesh, Indien och Nepal. De jobbar för det mesta inom byggindustrin.

ILO menar också att insamlingen av data inte är tillräckligt bra.

"En rekommendation är att i större utsträckning utreda de dödsfall som inte klassats som arbetsrelaterade – men kan vara det", säger Max Tunon, chef på ILO:s kontor i Qatar.

Qatar säger att man välkomnar rapporten och säger att man uppskattar sitt samarbete med ILO.

Flera röster har höjts för att bojkotta VM och flera länder har under kvalet markerat mot mästerskapet. Danmark har dessutom meddelat att landslagets sponsorer överlåter reklamplatsen på matchställen till förmån för budskap om mänskliga rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!