Nya Fifa-regler kan slå mot storklubbarna

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) ser ut att skärpa lånereglerna för europeiska klubbar. Man vill stoppa rika klubbar från att samla på spelare i sina reservlag, uppmuntra till att utveckla egna talanger samt främja en jämlik konkurrenskraft.

Chelseas Emerson Palmieri är utlånad till Lyon den här säsongen. Arkivbild.

Chelseas Emerson Palmieri är utlånad till Lyon den här säsongen. Arkivbild.

Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Fotboll2022-01-20 14:33

Det nya regelverket är tänkt att träda i kraft den 1 juli och innebär att klubbar får ha max åtta spelare ute på internationella lån samtidigt under säsongen 2022–2023.

Säsongen efter kommer siffran att minskas till sju, och sedan till sex från och med sommaren 2024.

"Får tre år på sig"

Men de skärpta reglerna ska inte gälla spelare som är 21 år eller yngre, eller spelare som är fostrade i den egna klubben. Dessutom har varje land sitt eget regelverk när det kommer till inhemska lån vilket kan ställa till det.

"Fifas medlemsländer kommer att få tre år på sig att implementera ett lånesystem som går i linje med principerna som gäller på internationell nivå", säger Fifa i ett uttalande.

Fifa vill också begränsa antalet avtal man kan göra med en och samma klubb från ett annat land. De nya reglerna säger att man maximalt kan ha tre utlånade spelare och tre inlånade spelare från samma klubb samtidigt.

Inga korttidslån

Korttidslån ska också förbjudas. Det kommer bara vara tillåtet att låna ut eller in en spelare mellan två transferfönster som vanligtvis är i januari samt i juni–augusti.

Planerna på att begränsa lånemarknaden har funnits sedan 2017 och tanken var att införa ett nytt regelverk redan 2020, men då satte pandemin käppar i hjulet.

På torsdag meddelade dock Fifa att förslaget på det nya lånesystemet ska tas upp av förbundets beslutande organ vid nästa möte, troligtvis i mars, och att reglerna börjar gälla i juli om det klubbas igenom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!