Nybliven student tog AIK till skön seger

Elva raka förluster. Mot Piteå valde AIK att byta målvakt – och det bar frukt. Serina Backmark, 19, höll nollan i en mycket efterlängtad seger. –Jag har tagit studenten i dag också, det är en riktig pangdag, säger hon till Viaplay.

AIK:s målvakt Serina Backmark gjorde säsongsdebut i damallsvenskan – då vann AIK efter sent avgörande. Arkivbild.

Fotboll2022-06-09 20:03

AIK inledde damallsvenskan med att besegra Kif Örebro hemma med 2–0.

Därefter hade det blivit elva raka förluster.

Därför var 1–0-segern hemma mot Piteå oerhört efterlängtad för tabelljumbon.

En av huvudrollsinnehavarna till de åtrådda poängen: 19-åriga Serina Backmark.

Backmark, som gjorde två matcher i damallsvenskan i fjol, fick förtroendet mellan stolparna när Milla-Maj Majasaari förpassades till bänken.

Och Backmark spikade igen, bland annat tack vare två vassa räddningar i den första halvleken – och en i matchens absoluta slutskede.

– Hon har gjort jättemånga bra räddningar i dag som vi behöver för att vinna matcher och jag tycker Serina gör det skitbra i dag, sade AIK:s Linda Hallin till Viaplay i halvtid.

AIK behövde Backmark – och de behövde även Honoka Hayashi.

Med åtta minuter kvar av ordinarie tid slog Kaisa Collin ett inlägg mot den bortre stolpen, och väl där dök Hayashi upp och lyfte in 1–0 på volley.

1–0 till AIK alltså, som därmed tog sin andra seger för säsongen. Trots segern är AIK kvar som jumbo, men nu på samma antal poäng som Brommapojkarna. Upp till Umeå på kvalplats saknas en poäng.