Nyman bjuder på målgaranti – Varberg utan seger

Det är några just nu, allsvenska spelare som bjuder på målgaranti. Christoffer "Totte" Nyman är en. Lagkaptenen nätade för tredje matchen i följd när IFK Norrköping vände och vann med 3–1 borta mot Varberg. De tre poängen förde klubben upp till tredje plats.

Norrköpings Christoffer Nyman nätade för tredje allsvenska matchen i rad. Arkivbild.

Fotboll2023-05-13 19:45

Det var en seger Nyman och hans Norrköping verkligen fick jobba för att ta.

Inledningsvis bjöds inte mycket nytt under den heta solen på Påskbergsvallen. Varberg spelade med energi och fysik – och tog ledningen på ett inte helt obekant sätt.

Ett långt inkast, en nickskarv och så en ny Varbergspanna på bollen. Oscar Jansson, Norrköpings målvakt, tvekade, gick inte ut och Luke Le Roux fick tämligen ostört nicka in 1–0 redan efter 13 spelade minuter.

Precis den matchinledning Varberg behövde. I ett nafs förde Le Roux nick klubben från jumboplatsen upp till tolfte plats.

Norrköping? Nja, prestationen var inte alls i linje med de under flera tidigare matcher under säsongsstarten.

"Kamp och dueller"

– Åker man till Varberg blir det mycket kamp och dueller och vi var inte riktigt med i första delen av första halvlek, säger Norrköpings mittfältare Jacob Ortmark till Discovery +.

Stojan Lukic, veteranen i Varbergs mål, såg till att Norrköping inte kvitterade redan kort före pausen.

Paraden höll högsta klass, dessutom.

– En frilägesräddning. Det ingår i målvaktens jobb. Den var skön att göra. Plockhandsken är uppe, säger Lukic om hur han stoppade Victor Linds närskott med ena näven, säger han till Discovery +.

Men Lukic kunde inte ta allt.

Stark avslutning

IFK Norrköpings kvittering kom efter en timmas spel. Christoffer "Totte" Nyman nickade in säsongens femte mål och karriärens 84:e allsvenska mål på Daniel Eids högerinlägg.

Bara minuter senare pricksköt Vito Hammershøy-Mistrati Norrköping till tredje raka segern och tredjeplatsen.

Kristoffer Khazeni, i år tillbaka som elitspelare efter att ha drabbats av en hjärntumör, lyfte läckert in Norrköpings tredje mål i den 80:e minuten.

Varberg får fortsätta att jaga säsongens första seger och är kvar på sista plats i den allsvenska tabellen.

Varbergs målvakt Stojan Lukic.
Allsvenska skytteligan

8 mål: Benie Traoré, Häcken och Isaac Kiese Thelin, Malmö FF

5 mål: Jacob Ondrejka, Elfsborg, Christoffer Nyman, Norrköping, Mileta Rajovic, Kalmar FF.

4 mål: Lars Olden Larsen, Häcken, Sebastian Nanasi, Malmö FF, Arnór Sigurdsson, Norrköping.