Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.
I februari publicerade brittiska The Guardian också en rapport som chockade fotbollsvärlden om att minst 6 500 gästarbetare mist livet sedan landet tilldelades VM för nästan tolv år. Men trots det massiva trycket från omvärlden, och Qatars löfte om förbättring, kan Amnesty nu visa hur situationen för landets migrantarbetare försämrats.
– Ett stort problem är att det inte finns några mekanismer som kontrollerar att lagarna efterlevs och att ansvariga ställs till svars, säger Ami Hedenborg.
Misslyckande
En ny rapport som publicerades under tisdagen, där Amnesty gjort en översyn av arbetsvillkoren, visar att det ökända Kafala-systemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren – finns kvar. Två lagar antogs 2020 som skulle få ett stopp på restriktionerna kring migrantarbetares möjligheter att lämna landet och byta jobb.
– Tyvärr visar rapporten att den här processen har avstannat och att vi tvärtom återigen ser hur de värsta delarna av Kafala-systemet praktiseras. Så i och med att implementeringen har misslyckats fortsätter exploateringen, säger Hedenborg.
Ouppklarade dödsfall
Amnesty har tidigare kritiserat Qatar för att inte utreda dödsfallen bland migrantarbetare tillräckligt. Hedenborg säger att myndigheterna i landet fastställer dödsorsakerna som naturliga orsaker eller vagt definierade hjärtproblem.
– Det är friska unga män som inte haft några problem innan som bara dör. Förmodligen av värmeslag och alla möjliga orsaker, säger hon.
– Det är viktigt att alla dödsfall utreds och att lagstiftningen implementeras. Det är ganska tydliga krav som Fifa och andra skulle kunna ställa.
"Kan inte komma undan"
Röster har höjts i flera länder för att mästerskapet borde bojkottas och norsk fotboll röstade om frågan där dock en majoritet vände sig mot förslaget.
Svenska fotbollförbundets inställning är det är bättre att föra en kritisk dialog på plats i Qatar än att bojkotta.
Ändå valde herrlandslaget i september att lägga ned planerna på att åka till Qatar på ett träningsläger i januari sedan kritiken varit stor.
Om effekten av att påverka på plats säger Ami Hedenborg:
– Se då till att höja era röster och påverka det ni kan på plats. Prata med företrädare för Qatar och kräv att lagarna ska implementeras. De nordiska förbunden har agerat bra med sitt öppna brev till Fifa. Sedan kan man inte bara komma undan med det. Man måste följa upp och fortsätta för det är ett pågående långt arbete. Och när VM är över, vad händer då?