Elin gjorde som Asllani – ordnade VM-brons för Sverige

Sverige halkade in i VM på ett bananskal och lite av en slump fick Vimmerby IF:s tidigare målvakt Elin Ryd en viktig roll i laget. Det slutade med en bronsmedalj för landslaget i det första mästerskapet i blindfotboll. "Väldigt häftigt", säger Elin Ryd.

Vimmerbytjejen Elin Ryd var med som ledare och reservmålvakt när damlandslaget i blindfotboll tog VM-brons.

Vimmerbytjejen Elin Ryd var med som ledare och reservmålvakt när damlandslaget i blindfotboll tog VM-brons.

Foto: Privat

Fotboll2023-08-23 10:15

När sporten når Elin Ryd sent på tisdagskvällen har hon och det svenska landslaget i blindfotboll för damer precis landat på Arlanda. Precis som det svenska damlandslaget i fotboll hade de ett VM-brons med sig hem i bagaget.

– En av tjejerna som brukar vara med som ledare för laget kom och mötte upp oss på flygplatsen tillsammans med delar av sin familj. Det blev ett varmt välkomnande, säger Elin som är ganska färsk inom blindfotbollen men har en gedigen bakgrund som måvakt i Vimmerby IF.

Hur fick du kontakt med blindfotbollen?

– Jag studerar på Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm sedan ett par år. Under utbildningen läser vi specialpedagogik inriktad på personer med funktionsvariationer. I samband med det har flera idrotter visat upp sina verksamheter och när ledaren för blindfotbollen fick höra att jag är målvakt så undrade han om jag ville testa att vara med dem. Blindfotboll spelas med seende målvakter och de behövde en reserv.

undefined
Elin Ryd.

Under våren fick Elin möjlighet att prova på allvar. I samband med det stod det även klart att Sverige fick chansen att vara med i den första VM-turneringen.

– En av ledarna i laget kunde inte följa med eftersom hon väntade barn. Därför fick jag hoppa in som guide och reservmålvakt.

Åtta lag deltog i turneringen som avgjordes i Birmingham. Sverige lyckades gå vidare till semifinal.

– Vi kom tvåa i gruppen tack vare bättre målskillnad. Sedan mötte vi Argentina i semifinalen och föll med 3–0. De var riktigt vassa och vann även finalen mot Japan sedan. Vi vann bronsmatchen mot Indien efter straffar. Det var väldigt häftigt att ta medalj i det första mästerskapet.

Hur går blindfotboll till?

– Det spelas som 5 A-side på en plan som är indelad i tre zoner. I försvarszon får målvakten prata och guida spelarna. I mittzon sköter huvudtränaren snacket med spelarna och i anfallszon har man en guide bakom motståndarnas mål.

Den sistnämnda rollen axlade Elin.

– Jag rör mig bakom mål och spelarna lyssnar till min röst och försöker skjuta dit. Dessutom har bollen ljudkällor som låter när den rör sig. Det är riktigt häftigt att se en match. Spelarna har väldigt bra teknik och bollkontroll.

Ska du fortsätta som ledare i laget?

– Jag vill absolut fortsätta. Jag är målvaktstränare för ett annat lag också, men det här gav verkligen mersmak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!