Obehörig spelare kan rita om superettan-tabellen

Norrby använde sig av en obehörig spelare mot Öster och har anmälts till Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté. Det innebär att Halmstad kan få vänta med att fira allsvenskt avancemang, skriver Fotbollskanalen.

Halmstad jublar efter att ha säkrat avancemang till allsvenskan, kanske lite för tidigt.

Halmstad jublar efter att ha säkrat avancemang till allsvenskan, kanske lite för tidigt.

Foto: Fredrik Persson/TT

Fotboll2022-10-30 11:40

Det var med lätta fötter som Halmstad gick in till matchen mot AFC Eskilstuna i superettan på lördagen. Hallänningarna var då redan nämligen klara för allsvenskan efter att Öster tidigare samma dag förlorat mot Norrby med 0–2.

Det spelade alltså ingen roll att även HBK förlorade med 0–2, det allsvenska kontraktet var redan hemma då Öster var ointagliga fem poäng bakom Halmstad med en omgång kvar att spela.

Men enligt Fotbollskanalen bytte Norrby in en obehörig spelare i matchen mot Öster, vilket kan innebära att Öster tilldelas segern med 3–0.

Administrativt misstag

I Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser står det dock att straffet i stället kan bli böter för den felande föreningen (Norrby) om spelaren är obehörig på grund av ett administrativ misstag.

Och det är precis vad som hänt, hävdar Norrby.

– Det verkar ha blivit något strul med matchsekretariatet. Vi hade tagit ut en 20-mannatrupp och Norrbys sportsliga ledning strök sedan två spelare i truppen inför matchen, men sen har matchsekretariatet strukit fel spelare, säger Norrbys klubbchef David Kryssman till sajten.

"Felaktigt struken"

Han fortsätter:

– Norrby har alltså lämnat in två spelare som skulle strykas, men matchsekretariatet strök på fel rad, eller vad man ska säga, så att en av spelarna felaktigt blev struken.

Om Öster, trea i tabellen och på kvalplats till allsvenskan, tilldelas segern med 3–0 är smålänningarna bara två poäng efter Halmstad med en omgång kvar att spela, vilket i så fall innebär att HBK ännu inte är klart för allsvenskt spel. För Norrbys del betyder det i så fall att laget trillar ner på nedflyttningsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!