ÖFK konkurshotat – Sandviken kan ersätta

Östersunds FK måste få in 10 miljoner kronor på en vecka – annars väntar konkurs. I så fall flyttas Sandvikens IF – som förlorade i kvalet – upp i superettan nästa säsong. –Vi skulle tacka ja omgående, säger Sandvikens klubbchef Anders Eriksson.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Fotboll2022-11-14 13:36

Beskedet meddelade Östersunds tillförordnade ordförande Tom Pripp på en presskonferens på måndagen, dagen efter klubben säkrat kontraktet i superettan.

– Vi gjorde en kontrollbalansräkning tidigare i höstas, den visade att det var brist i eget kapital på ungefär 18 miljoner. Den 21 november ska vi förklara för licensnämnden varför vi tror att det är realistiskt att fortsätta verksamheten under 2023, säger Pripp till TT.

– Då har jag gjort bedömningen att vi behöver få in 10 miljoner för att övertyga dem.

TT: Vad händer om ni inte får in de här 10 miljonerna?

– Då tror jag risken är väldigt stor att vi inte får behålla vår licens.

TT: Vad skulle det konkret innebära för klubben?

– Då är det slut. Får vi inte in det (beloppet) ser jag ingen annan utväg än konkurs.

Hoppas på investerare

TT: Hur ska ni få in de 10 miljonerna?

– Vi har investerare som sedan tidigare stoppat in betydande belopp, vi har fått in mycket pengar. Det är inte helt kört med dem, absolut inte, men jag kan inte föregå något.

TT: Hur hoppfulla är ni att få in de här pengarna?

– Det är svårt att gradera.

Pripp berättar att man inför söndagens avgörande kval mot Falkenberg hållit det ekonomiska läget inom styrelsen.

– Vi har inte velat gå ut och föregripa någonting, det hade inte varit särskilt psykologiskt rätt om spelartruppen skulle behöva oroa sig för fler saker än att oroa sig för att spela matcher.

– Avgörande har varit om man skulle klarat kvalet eller inte. Hade vi inte klarat kvalet hade vi lämnat in en konkursansökan redan vid det här laget.

Sandviken kan ersätta

Östersund, i fjol degraderade från allsvenskan, säkrade kontraktet i superettan efter totalt 3–1 över Falkenberg.

Om ÖFK inte beviljas elitlicensen går platsen i superettan till ett annat kvallag. Inte Falkenberg, utan Sandviken.

Sandviken vann under söndagen borta mot Örgryte i kvalet till superettan (3–2), men Öis behöll platsen i serien efter totalt 4–3. Men då Sandviken är bästa förlorande kvallag är de "näst på tur" enligt tävlingsbestämmelserna.

– Vi har slagits för att få den platsen (i superettan). Vi lyckades inte med det i går, men skulle vi få den möjligheten på annat sätt skulle vi tacka ja omgående, säger Sandvikens klubbchef Anders Eriksson och fortsätter:

– I vårt fall skulle det kännas väldigt bra och rättvist på något sätt, med tanke på vilket bra kval och vilken otroligt bra säsong vi gjort. Bara att vi vann på Ullevi i går visar att vi kan vara värda den platsen.

TT: Har Sandviken ekonomin till att vara i superettan?

– Absolut, vi har en väldigt god och sund ekonomi i Sandviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!