Olsen: "Lever inte vårt liv på samma sätt"

Ekonomiskt är det en 100-miljonersmatch, sportsligt står en plats i VM på spel. Den typen av matcher Robin Olsen älskar att spela. –Jag njuter varje gång jag är med i landslaget, säger målvakten som fortfarande har svårt att prata om det inbrottsrån familjen utsattes för förra året.

Landslagsmålvakten Robin Olsen.

Landslagsmålvakten Robin Olsen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2022-03-29 14:14

Playoffinal. Polen mot Sverige. Vinnaren på Slaski-stadion i Chorzow i kväll (avspark 20.45) tar sig genom det europeiska kvalspelets nålsöga och når VM-slutspelet i Qatar i vinter.

Förbundskaptenen Janne Anderssons lag blir offentligt runt 19.30 och lär innehålla en på många positioner annorlunda startelva än den som klev in på Friends arena mot Tjeckien i torsdags.

Men ett är säkert:

Mellan stolparna står Olsen, i sin 56:e landskamp. Inget konstigt, sett till hans prestationer genom åren, men något anmärkningsvärt med tanke på att han sällan spelar matcher.

Två matcher på fyra månader

Playoffsemifinalen var hans första i tävlingssammanhang i år – och den första sedan kvalförlusten mot Spanien i Sevilla i november. Trots det har han Anderssons orubbade förtroende.

– Jag är jätteglad för det. Vi har alltid haft en tät dialog oavsett om jag spelat eller inte. Det känns bra att de tror på mig så pass mycket. Klart att jag vill spela mer, men varken jag, Janne eller Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) har tvivlat på min form, säger han.

Han är på lån från Roma till Aston Villa, men reserv bakom Emiliano Martínez, som spelat samtliga matcher.

– Jag har kommit till en klubb som håller väldigt hög nivå och det gör att jag kommer hem med en god känsla. Jag har också samlat på mig rutin, behåller lugnet och stressar inte upp mig, säger han.

Händelse som gnager

Men på ett personligt plan ligger en otäck händelse och gnager. Det framkom under gårdagskvällens digitala pressträff med utvalda svenska medier.

För ett år sedan rånades landslagsmålvakten och hans familj i hemmet i England, när Olsen spelade för Everton. Han är fortfarande tagen av den traumatiska upplevelsen.

Olsens fru Mia Lindgren berättade nyligen om den traumatiska upplevelsen i TV 4:s program Playmakers.

– Jag ska inte sitta här och ljuga och säga att det inte har påverkat mig. Min fru har berättat en liten del av det som hände. Det har påverkat mig, men jag vet att det påverkat henne betydligt mer.

– Vi lever inte vårt liv på samma sätt som tidigare. Så kan man säga, säger Robin Olsen.

Familjen har anlitat vakter och har även en vakthund.

– Jag tänker inte säga när vi har bevakning, så klart. Men vi har vakter och vi har vår hund. Det är en familjehund som barnen älskar och det är också en liten trygghet.

Avbröt intervju

Inbrottsrånet var ett i raden som riktats mot fotbollsproffs i Premier League de senaste åren. Nyligen drabbades landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf och hans familj. Trots händelsen valde Robin Olsen att stanna i England.

– Det är en sak som vi som familj pratar om. Det har hänt fler och fler spelare, men det gör inte att vi bara vill ta våra väskor och ta oss därifrån. Men vi lever inte våra liv som vi levde tidigare och därför känner vi oss lite tryggare.

När Olsen fick frågan om han fortfarande lider av den traumatiska upplevelsen svarade han inte och pressträffen avbröts tvärt av landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson.

"Just där och då så kändes det som det enda rätta att avsluta för Robins skull", skriver Kakembo Andersson i ett mejl till TT.

Han påpekar också att Robin Olsen "mår bra".

Fakta: Robin Olsen

Ålder: 32.

Nuvarande klubb: Aston Villa, på lån från Roma.

Antal landskamper: 55.

Antal insläppta mål/spelade matcher denna säsong: 17/11.

Utvalda meriter: 2 gånger dansk mästare och 2 gånger vinnare av danska cupen med FC Köpenhamn, 2 gånger svensk mästare med Malmö FF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!