Olsens rival i fokus efter våldsam tackling

Robin Olsen fick sitta på bänken i sin premiärmatch i Premier League. Hans målvaktsrival Jordan Pickford hamnade i stället i fokus efter en våldsam tackling på Liverpoolstjärnan Virgil van Dijk som fick lämna matchen skadad.

Robin Olsen kommer till Everton från landslagsuppehållet, men börjar på bänken i matchen mot Liverpool. Arkivbild.

Fotboll2020-10-17 12:40

Everton fick 2-2 i derbyt mot Liverpool sedan Dominic Calvert-Lewin räddat en poäng för sitt lag med ett nickmål med tio minuter kvar.

Då hade Mohamed Salah strax dessförinnan gett Liverpool ledningen med sitt hundrade mål för klubben.

Robin Olsen fick inte göra debut för sina nya klubb, men fanns som avbytare på bänken.

Olsens rival om målvaktsplatsen i Everton, engelske landslagsstjärnan Jordan Pickford, hamnade i händelsernas centrum direkt. Redan efter tre minuter fick han släppa in Liverpools ledningsmål.

Lämnade matchen

Två minuter senare tacklade han Virgil van Dijk så våldsamt i straffområdet att Liverpoolbacken fick lämna matchen - uppenbarligen skadad.

Händelsen kunde ha gett Liverpool straff, men videogranskningen visade att van Dijk stod offside i ett tidigare läge, så domaren lät saken passera utan åtgärd.

– Om han inte är offside är det en klar straff, men nu blir det inte ens gult kort. Det förstår jag inte, säger Liverpools tränare Jürgen Klopp efter matchen.

Det är osäkert hur skadad van Dijk är.

– Det ser inte bra ut, men vi måste förstås vänta och se, säger Klopp.

Pickford spelade upp sig efter inledningen och gjorde flera avgörande räddningar, bland annat på en nick från nära håll av Joel Matip vid ställningen 1-2.

På tilläggstid räddades återigen Jordan Pickford av videogranskningssystemet VAR. Jordan Henderson gjorde mål för Liverpool med ett skott som inte såg helt otagbart ut, men det dömdes bort sedan Sadio Mané visat sig vara offside i sekvensen innan.

Liverpools tränare Jürgen Klopp var inte helt oväntat oförstående:

– Jag har sett det bortdömda målet i slutet och enligt den bilden jag såg var det inte offside. Kan någon förklara det för mig, säger han.

Serieledare

De båda Liverpoollagen har en ovan rollfördelning i år. Everton kom till matchen som serieledare efter fyra raka vinster hittills under säsongen. Regerande mästarlaget Liverpool spelade sin första match i Premier League sedan 2-7-förlusten mot Aston Villa för två veckor sedan.

Robin Olsen gjorde klart med topplaget Everton för några veckor sedan efter en tuff period i den italienska ligan, där han spelat för Cagliari och Roma.

Men i Everton spelar Jordan Pickford, den engelske landslagsmålvakten. Och han behåller målvaktströjan i klubblaget trots sin insats i Nations League-matchen mot Danmark i veckan då han fick kritik av flera experter.