Önskan till Uefa: Återuppta inte matchen

Sverige och Belgien är överens – fotbollsförbunden vill att EM-kvalmatchen i Bryssel slutar 1–1. Nu ska Uefa ta beslut kring den gemensamma önskan. –De har visat full respekt för våra åsikter, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-10-17 17:37

Svenska och belgiska landslagen kom snabbt överens i halvtid om att inte spela klart EM-kvalmatchen på Kung Baudouin-stadion i Bryssel.

På måndagen – vid ett möte mellan Håkan Sjöstrand och Manu Leroy, tillförordnad generalsekreterare för det belgiska fotbollsförbundet – blev beslutet detsamma.

"Överens"

– Vi är överens om att vi inte vill återuppta matchen och att resultatet 1–1 ska fastställas som slutresultat, säger Sjöstrand.

Önskan har Sjöstrand och Leroy framfört till Giorgio Marchetti, vice generalsekreterare och tävlingschef för det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Vi har framfört det och de ska sedan hantera det här inom Uefa. De har visat full respekt för våra åsikter men jag kan inte inte föregå och ska inte föregå den hantering som Uefa behöver göra, säger Sjöstrand.

– De processar det här internt i rätt forum och senast fredag får vi ett beslut, förhoppningsvis tidigare.

Avbrutna matcher ska enligt Uefas regelverk återupptas dagen efter och när det inte är möjligt är det upp till förbundet att meddela ett nytt speldatum och matchen ska, om möjligt, spelas på samma arena.

Men det hoppas Sjöstrand och Leroy att Uefa ska bortse ifrån.

Upp till Uefa

– Det är en extraordinär situation som de behöver hantera, säger Sjöstrand.

– Regelverket säger att matcher ska spelas klart men vi har framfört det här. Vi är överens om det här. Sedan får Uefa hantera det.

TT: Vad gör ni om ni tvingas att spela klart matchen?

– Vi avvaktar ett besked och förväntar oss att de hanterar det här på ett klokt och bra sätt, säger Håkan Sjöstrand.

EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige i Bryssel avbröts efter första halvlek med anledning av det misstänkta terrordådet där två svenskar dödades i närheten av arenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!