Öppnar för specialbyten – för hjärnskakningar

I England har extra byten för hjärnskakningar införts i fotbollen. Nu öppnar Sverige för att följa efter. –Vi får se lite vad behovet kommer att vara, säger Svante Samuelsson, sportchef hos Svensk Elitfotboll.

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson fick en smäll mot huvudet i cupsemifinalen mot Malmö FF i mars. Arkivbild.

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson fick en smäll mot huvudet i cupsemifinalen mot Malmö FF i mars. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Fotboll2022-04-25 06:00

Sedan i februari förra året har brittiska Premier League, Super League och FA-cupen för både herrar och damer testkört hjärnskakningsbyten.

Anledningen till bytena kom efter samråd med medicinska experter för att hitta sätt att förbättra hanteringen av skallskador inom fotbollen.

Det innebär att båda lagen har två öronmärkta byten för just skallskador, utöver ordinarie byten. Om ett hjärnskakningsbyte sker får även det andra laget ett extra byte, för att det ska bli så rättvist som möjligt.

Än så länge finns det inget konkret förslag att införa det i Sverige.

Bland annat för att det sedan våren 2020 är tillåtet med fem byten i stället för tre. Den förändringen gjordes på grund av coronapandemin och gäller åtminstone säsongen ut.

– Så vi får se lite vad behovet kommer vara. Men vi är inte där framme i Sverige ännu, att vi konkret inför denna säsong har diskuterat det, säger Svante Samuelsson, sportchef hos Svensk Elitfotboll, om hjärnskakningsbyten.

Däremot har det förts diskussioner om bytena enligt Magnus Forssblad, idrottsläkare och före detta svensk landslagsläkare.

"Byta eller att inte byta"

– Vi har haft möten med domarkommittén. Vi har haft lite kontakt, både i år och förra året. Vi har väl sagt tills vidare att vi har fem byten, och att vi ska avvakta då med erfarenheterna från Premier League.

Men trots hjärnskakningsbyten menar Forssblad att det finns ett problem – tiden.

– Problemet med hjärnskakningar i fotbollen är ju att det blir för kort tid för att bedöma omfattningen och hur skadad spelaren är. I ishockeyn, med fria byten, kan du plocka ut spelaren i omklädningsrummet och vänta med att ta ett beslut och se hur spelaren mår. Men i fotbollen är det att byta eller att inte byta, säger han och fortsätter:

– Då har vi kommit överens, sen flera år, med domaren att är det en huvudskada ska han alltid stoppa spelet och låta det ta den tid det tar för att bedöma om det är en hjärnskakning eller inte. Då har man sagt åtminstone tre minuter.

Utbildning om hjärnskakning

Under våren 2022 genomförde Magnus Forssblad presentationer med svenska fotbollsklubbar, både på herr- och damsidan, för att öka kunskapen om symtom på skallskador.

Initiativet har kommit från den europeiska spelarföreningen och det gäller hela Europa.

– De har tagit fram en utbildningspresentation framför allt för spelarna, domarna och ledarna, de är närmast när situationerna händer. De ska veta vanliga tecken på hjärnskakning så att de kan säga 'den här spelaren ska inte fortsätta spela'.

Utbildningen har hållits för allsvenskan, superettan, damallsvenskan och damettan. Men även om utbildningar och hjärnskakningsbyten införs kommer kollisioner inom fotbollen att fortsätta.

– Det kommer alltid uppstå kollisioner men det gäller att när det sker att man upptäcker samtliga och tar kloka beslut därifrån, säger Svante Samuelsson.

"Oavsett vilken smäll de får"

Något som både Samuelsson och Magnus Forssblad ser som problematiskt är att spelare, efter en kollision, vill fortsätta spela.

– Man kommer fram där med flera tusen på läktarna och så vill spelaren hoppa in och det är helt uppenbart att de inte ska göra det. Då gäller det att ha starka doktorer som kan hindra det. Men det har ju varit tillfällen där man sagt att spelaren inte ska spela och spelaren har ändå gått in på planen och domaren inte gör någonting, säger Forssblad.

– Spelarna drivs väldigt mycket av att de vill spela matchen, oavsett vilken smäll man får. Det är så naturligt för dem, då måste någon annan säga till dem att 'du bör faktiskt gå av', säger Samuelsson.

Forssblad väljer att lyfta fram ett tillfälle där han tycker att läkarna hanterat situationen helt rätt – matchen mellan Malmö och Djurgården i cupsemifinalen.

– I svenska cupen när Magnus Eriksson (Djurgården) blir påsprungen av Martin Olsson (Malmö). Där gör läkaren en jättebra bedömning och tar ut den spelaren utan problem. Man måste utbilda läkaren och få dem att förstå att de kan ta beslutet att plocka ut en spelare.

Magnus Forssblad. Arkivbild.
Magnus Forssblad. Arkivbild.
Fakta: Så funkar hjärnskakningsbyten

Vid en potentiell huvudskada stoppar domaren matchen och medicinsk personal från spelarens lag får gå in på planen för att göra en bedömning medan en annan läkare bedömer videomaterialet på incidenten.

Lagläkaren kommer ha så lång tid som möjligt för att bedömning av spelaren på planen. Om symtom på hjärnskakning upptäcks, eller om video visar tydliga bevis på hjärnskakning, kommer laget få ersätta spelaren med ett hjärnskakningsbyte. Den utbytte spelaren får då inte återvända till planen.

Varje lag har två hjärnskakningsbyten.

Om det inte finns symtom på hjärnskakning, och videobedömningen inte påvisar det, får spelaren spela vidare men kommer att observeras av medicinsk personal. Spelaren kommer ändå undersökas vid halvtid eller efter matchen, beroende på när incidenten inträffade.

Om det inträffar en tredje potentiell hjärnskakning får lagen antingen använda sig av ett ordinarie byte eller spela med en spelare mindre.

Misstänker domaren att ett hjärnskakningsbyte använts felaktigt måste de informera ligan direkt efter matchen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!