Oro inför derbyt – AIK väntar på polissvar

I veckan får publiken återvända till läktarna i stora skaror igen. Men det är fortfarande oklart hur många människor som släpps in på den allsvenska stormatchen mellan AIK och Djurgården.
–Jag tror att den här matchen kommer att bli normgivande, säger AIK:s vice klubbchef, Fredrik Söderberg.

AIK väntar på besked från polisen. Arkivbild.

AIK väntar på besked från polisen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2021-09-27 12:09

På onsdag släpps de sista publikrestriktionerna efter att coronapandemin satt stopp för större sammankomster.

Söndagens Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården på Friends arena kan bli det största evenemanget sedan publikrestriktionerna infördes i mars förra året – men ingen vet ännu hur många som kommer att få se matchen på plats.

Polisen har nämligen inte svarat på AIK:s tillståndsansökan.

AIK har valt att skjuta upp biljettsläppet till tisdagen, fem dagar innan matchen spelas, för att vänta in besked från polisen.

– Vi lämnade in vår ansökan den 15 september och sen har vi inte hört något från dem förrän i torsdags i förra veckan då vi fick veta att det här ärendet har lämnats över till rättsavdelningen på nationell nivå, säger Söderberg.

"Kommer bli normgivande"

Varför beslutet dröjt vet han inte säkert, men han har en teori.

– Jag tror att den här matchen kommer att bli normgivande för hur många åskådare som släpps in på matcher efter att restriktionerna släpps, säger han.

Om polisen skulle ge klartecken för ett fullsatt Friends arena skulle upp mot 50 000 personer kunna se matchen på plats. Men det tror inte Fredrik Söderberg är en möjlighet längre.

– En match av den här digniteten behöver ett par veckor att sälja biljetter på, nu får vi inte ens en vecka, säger han.

För AIK innebär det sena beskedet inte bara ekonomiska konsekvenser, det gör också matchen svår att planera ur säkerhetssynpunkt.

– Om vi inte vet villkoren har vi svårt att styra till exempel supportrar till olika läktare och då kan det bli en ökad osäkerhet med supportrar från olika lag som mixas. Det blir ju också svårt att planera med personal; hur många publikvärdar och ordningsvakter som behövs.

Smittsäkerhet fortfarande en fråga

Med frågan om hur många som kommer att få gå på derbyt tillkommer också den stora frågan om hur man gör ett stort evenemang smittsäkert. Söderberg är medveten om risken att supportrar tycker att stora folksamlingar kan vara obehagligt ur smittperspektiv, efter ett och ett halvt år med pandemin.

– Vi har hört att det finns den åsikten, men den är inte tongivande. Jag har full respekt för att den finns. Vi kommer att ta vårt ansvar för att göra det smittsäkert. Vi tittar på möjligheten att ha snabbtest vid entréerna och vaccinationsbussar utanför arenan, säger han.

TT har sökt polisen.

Fakta: Publikrestriktionerna

2020

+ 11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

+ 27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

+ 22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från den 1 november.

+ 1 november: Falkenberg tar in 267 personer i hemmamatchen mot Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

+ 24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

+ 1 juli: Fotbollsklubbarna i de två högsta serierna på dam- och herrsidan får ta emot 3 000 supportrar på arenorna. De arenor som har möjlighet kan dessutom ta emot 3 000 per sektion eller avgränsad yta på läktarna.

+ 3 juli: Norrköping tar emot Malmö FF inför 2 487 åskådare. Det är första gången det är fler än 300 åskådare på en herrallsvensk match sedan 2019.

+ 7 september: Regeringen meddelar att deltagartaket på evenemang och allmänna sammankomster tas bort från den 29 september. Det betyder att läktarna kan fyllas igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!