Oroad att EM ska bli superspridare

EM 2020 går in i sitt avgörande. Parallellt med det ökar publiken på läktarna – och med det finns risk för potentiella superspridartillställningar av covid-19.
–Om vi vill sprida deltavarianten runtomkring Europa är det här det bästa sättet att göra det på, säger epidemiologen Antoine Flahault.

Många supportrar på plats på Wembley i åttondelsfinalen mellan England och Tyskland.

Många supportrar på plats på Wembley i åttondelsfinalen mellan England och Tyskland.

Foto: Justin Tallis/AP/TT

Fotboll2021-07-01 20:13

S:t Petersburg står värd för kvartsfinalen Spanien–Schweiz på fredagen, och Wembley i London är skådeplatsen för semifinalerna såväl som finalen nästa vecka.

Två städer i två länder som för tillfället är extra drabbade av den så kallade deltavarianten, den hittills mest smittsamma varianten av coronaviruset, som har medfört en ökad smittspridning av covid-19.

På Wembley väntas dessutom minst 60 000 åskådare ta plats i EM:s avslutande tre matcher. Detta att jämföra med 22 500 åskådare i gruppspelet och åttondelsfinalen mellan Italien och Österrike, och nästan 42 000 som släpptes in när England slog ut Tyskland i åttondelsfinal.

Ingen bra idé alls, tycker Antoine Flahault, som är chef för Institute of Global Health vid Genèves universitet. Snarare stor risk för att matcherna ska bli så kallade superspridartillställningar.

– Om vi vill sprida deltavarianten runtomkring Europa är det här det bästa sättet att göra det på, säger han.

Vill flytta matcherna

Förra veckan gick bland annat Italiens premiärminister Mario Draghi och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ut och tyckte att Europeiska Fotbollsförbundet Uefa borde överväga att flytta semifinalerna och finalen från Wembley, just på grund av den ökade smittspridningen.

Antoine Flahault är helt på den linjen.

– Det hade inte varit särskilt svårt att flytta de här matcherna till städer där risken inte är så stor, säger han.

Uefa har emellertid inte planer på att flytta några matcher.

"Alla återstående matcher kommer att spelas utifrån det planerade spelschemat", säger Uefa i ett uttalande till AFP.

WHO oroat

Förra veckan sade Världshälsoorganisationen WHO att man var bekymrat över situationen med smittspridningen under EM, som ju avgjorts i elva olika värdnationer.

"WHO är oroat över de lättade restriktionerna i några av värdnationerna ... På några arenor ska nu åskådarantalet utökas", sade WHO i ett uttalande då.

Danska myndigheter har tidigare rapporterat att tre supportrar som fanns på plats i Köpenhamn och såg mötet mellan Belgien och Danmark var smittade med deltavarianten. I Finland har över 100 fall konstaterats bland supportrar som återvände från just S:t Petersburg, där de hade sett Finland möta Ryssland. Och i Skottland har hälsomyndigheten meddelat att man har noterat nästan 2 000 fall av smitta med koppling till besökare av EM-matcher – varav två tredjedelar hade rest till London för att se Skottland mot England på Wembley.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!