OS yngsta utslagen i premiären

Det blev bara en match. Ändå skrev 12-åriga bordtennisspelaren Hend Zazas historia – som den yngsta OS-deltagaren på 21 år. –Nästa gång kommer jag att jobba hårt för att klara den första, andra, tredje omgången, för jag vill spela mer i den här tävlingen, säger hon efter matchen.

12-åriga Hend Zaza fick bara spela en match i OS.

12-åriga Hend Zaza fick bara spela en match i OS.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Bordtennis2021-07-24 05:39

Bordtennisfenomenet från Syrien är den femte yngsta OS-idrottaren genom tiderna och yngst sedan 11-årige spanska roddaren Carlos Front 1992.

Natten mot lördag svensk tid mötte hon 39-åriga Jia Liu, och hon spelade utan synbar nervositet men förlorade med 0–4.

– Det var väldigt tufft att mentalt vara redo för OS men jag tror att jag på något sätt lyckades övervinna det, och det är den delen som jag tycker att jag gjorde bäst under matchen, säger Zaza.

Hend Zaza föddes 2009 i Hama i Syrien och började spela bordtennis vid fem års ålder.

Hon har bara spelat några få matcher om året utanför Syrien på grund av det pågående inbördeskriget, säger hennes tränare Adham Jamaan. Återkommande strömavbrott i hemlandet begränsar även hennes möjligheter att träna kvällstid.

Men trots detta kvalificerade hon sig till Tokyo-OS efter att ha vunnit kvaltävlingar i Jordanien förra året. I den avgörande kvalmatchen besegrade hon 42-åriga Mariana Sahakian från Libanon.

– Under de senaste fem åren har jag gått igenom många olika händelser, särskilt med kriget som pågår runt om i landet och OS-finansieringen som blev uppskjuten, säger hon.

– Det var väldigt svårt, och jag var tvungen att kämpa för det. Och det är mitt budskap till alla som är i samma situation – kämpa för din dröm. Försök verkligen oavsett vilka hinder du har, så kan det du hoppas på hända, fortsätter Zaza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!