"Ovaccinerade ska inte gå på fotboll"

För första gången på ett och ett halvt år blir det fullsatta läktare i allsvenskan. Med snabbtester och vaccinering på arenorna försöker klubbarna ta sitt ansvar efter pandemin.
–Den ålderskategori som kommer till oss har en låg vaccinationsgrad, säger IFK Norrköpings klubbdirektör Örjan Hansson.

Klubbarna i herrallsvenskan söker smittsäkra lösningar när publikrestriktionerna slopas. Arkivbild.

Klubbarna i herrallsvenskan söker smittsäkra lösningar när publikrestriktionerna slopas. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Fotboll2021-09-18 06:30

Den 29 september ryker de sista restriktionerna för offentliga tillställningar i Sverige, vilket innebär att fotbollspubliken kan återvända till de allsvenska arenorna.

Men på arrangörerna vilar fortfarande ett tungt ansvar.

Ungefär 18 procent av den svenska befolkningen över 16 år är fortsatt ovaccinerade, vilket höjt röster om att införa ett vaccinationspass för att få gå på matcher.

En övermäktig uppgift menar klubbarna.

– Det är en väldig process. Hur ska man läsa av vaccinationspass och kontrollera alla QR-koder? Vi vet inte hur de skulle kunna fungera. Det kan bli svårt helt enkelt, säger Örjan Hansson.

Norrköping vill i stället ta sitt ansvar genom att vaccinera publiken på plats.

– Vi har frågat landstinget i Östergötland om de vill komma med en vaccinationsbuss och vaccinera i samband med våra matcher. Den ålderskategorin som kommer till oss har en låg vaccinationsgrad, så det är ett sätt att kunna öka den genom att komma på såna här evenemang, säger Hansson.

"Då ska man inte gå"

Även i Elfsborg försöker man öka vaccinationstakten. Boråslaget är först ut att spela inför hemmapublik när restriktionerna släpper – och klubbchef Stefan Andreasson flaggar för att det kan bli aktuellt med vaccinering när man tar emot IFK Göteborg den 1 oktober.

– Vi har en vaccinmottagning i arenan. Vi ska träffas på måndag och har planerat att ha ett samarbete så att man kan vaccinera sig på matchdag, säger han.

Även Andreasson är skeptisk till användandet av vaccinationspass och kräver större ansvar från individen.

– Det handlar om att de som går på fotboll i det här läget måste ta sitt eget ansvar och är man inte vaccinerad ska man inte gå, säger han.

"Handlar om exkludering"

3 oktober tar AIK emot Djurgården i vad som blir det första Stockholmsderbyt inför storpublik på över ett och ett halvt år.

Utöver att uppmana supportrar till att vaccinera sig vill klubben också testa supportrar utanför arenan.

– Om det inte föreligger skall-krav för vaccinationspass ser jag inte att det är en självklarhet att införa. Det är en omfattande logistik och handlar om en exkludering av vissa människor som till exempel yngre barn. Att planera det som tillägg till allt annat är svårt och tufft, säger AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg och fortsätter:

– Däremot kommer vi göra allt i vår makt för att uppmana besökare att vaccinera sig, om det inte föreligger medicinska skäl, och naturligtvis aldrig vistas bland folk om man har symptom. Vi tittar också på möjligheten att ta in en operatör som ska genomföra snabbtester så man ska kunna checka sig innan match. Det skulle kunna vara aktuellt till derbyt. Vi utreder den möjligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!