Det stora frågetecknet inför OS i Tokyo har gällt den svenska backlinjen. Efter att Linda Sembrant skadat sig och Nilla Fischer tackat nej till OS-spel, har frågan varit hur hålet i mittförsvaret ska fyllas.
Mot Norge löste förbundskapten Peter Gerhardsson det genom att gå över till sin alternativa 3–4–3-uppställning och slänga in Nathalie Björn och Amanda Ilestedt bredvid Magdalena Eriksson i en trebackslinje.
Det såg i princip hur säkert ut som helst, och den hållna nollan samtidigt som Sverige knappt släppte till en enda riktigt farlig målchans, lär lugna Gerhardsson rejält.
– Vi kontrollerar matchbilden och håller en hög aggressiv press på dem, så som vi vill spela. Det kändes kul att det med en så ny konstellation kändes såpass stabilt mot en så stark nation som Norge. Ett bra test och kul att spela med "Nattis" och Amanda, säger Magdalena Eriksson.
Ovanlig roll för Schough
Framåt startade Olivia Schough i en ovanlig position, som ytter (alternativt väldigt offensiv ytterback) i ett fyrmannamittfält. Hon skötte det med bravur, inte minst i anfallsspelet, och gav antagligen Gerhardsson exakt det svar han ville ha, nämligen att han där har ett fullgott alternativ till annars självskrivna Hanna Glas, Bayern München-spelaren som varit sensationellt bra den gångna säsongen.
På mittfältet fick också talangen Hanna Bennison göra sin åttonde A-landskamp. Och när landslaget för första gången på länge fick spela inför publik – 500 åskådare släpptes in på Guldfågeln arena – bjöd 18-åringen på sin bästa blågula insats hittills. Efter en trevande start tog hon för sig allt mer och var flera gånger precis den kreativa knytpunkt hon är tänkt att vara i landslaget.
Men allra bäst var Stina Blackstenius och Kosovare Asllani.
Tillsammans skapade duon mängder med chanser – Asllani var närmast i den första halvleken med en bredsida i stolpen. Den gången stod Caroline Seger för inspelet, i den svenska lagkaptenens 214:e A-landskamp. Därmed tangerade hon Therese Sjögrans och Birgit Prinz Europarekord.
Ville ha straff
Seger gjorde ännu en av många bra landskamper, men det var Asllani/Blackstenius som blev tungan på vågen till slut.
I andra halvlek fortsatte de att ställa till det för Norges försvar och i den 62:a minuten borde samarbetet ha gett en svensk straff.
Blackstenius krigade till sig bollen i en snabb svensk omställning, och frispelade Asllani. Trots en knuff i ryggen lyckades Real Madrid-stjärnan chippa bollen över en utrusande Cecilie Fiskerstrand innan hon blev kapad av den norska målvakten. Men straffen blev till en inspark, trots Peter Gerhardssons högljudda protester mot huvuddomaren Maika Vanderstichel.
– Det är en solklar straff i mina ögon, säger Asllani.
Fyra minuter senare kunde ingen stoppa dem. En yttersida från Asllani ställde det norska försvaret, och Blackstenius kom perfekt i en diagonallöpning och rullade in 1–0 mellan benen på Fiskerstrand.
– Det är ett jättefint anfall hela vägen. Det startar med att Hanna (Bennison) sätter upp en väldigt bra boll på Sofia (Jakobsson) som vänder spelet på "Kosse" och sedan är det ett fantastiskt bra instick som jag egentligen bara kan springa på och få till ett avslut, säger Blackstenius.
"Det var klasskillnad"
Sverige ägde matchen, och andra halvlek i synnerhet, och kunde ha gjort betydligt fler mål. Blackstenius hade också ytterligare en boll inne, men målet dömdes bort för offside.
– I bollinnehavet var det klasskillnad, vi skapar otroligt många chanser och jag borde ha satt minst ett mål i dag, säger Asllani.
– Men vi gör en stark insats, och de får slita hårt i sitt försvarsspel. Jag njöt av att spela och tyckte att det var en riktigt kul match. Jag ser redan fram emot nästa match, jag hade kunnat spela en match till direkt efter, för det var väldigt kul i dag.
Matchen tappade sedan lite rytm när båda förbundskaptenerna valde att lufta sina bänkar ordentligt under matchens sista 20 minuter, och förutom Filippa Angeldahl fick även Hanna Glas, Johanna Rytting Kaneryd, Emma Kullberg, Madelen Janogy och Mimmi Larsson speltid i Sverige.
På tisdag ställs Sverige mot Australien, också den i Kalmar. Det är den sista landskampen före OS-truppresentationen den 22 juni.
Då blir också Caroline Seger – troligen – historisk som den första europeiska fotbollsspelare att ha spelat 215 landskamper.