Özil, Erdogan och politiska kontroverser

Det Ă€r inte ofta Tysklands utrikesminister kommenterar fotbollsövergĂ„ngar. Men sĂ„ Ă€r inte heller Mesut Özil en vanlig fotbollsstjĂ€rna. Det hĂ€r Ă€r berĂ€ttelsen om det tyskturkiska spelgeniet som inte kan hĂ„lla sig borta frĂ„n politiska kontroverser.

Mesut Özil. StĂ€ndigt i fokus. Arkivbild.

Mesut Özil. StĂ€ndigt i fokus. Arkivbild.

Foto: Rui Vieira/AP/TT

Fotboll2021-02-04 11:17

För att förstĂ„ historien om Mesut Özil – som nyligen lĂ€mnade Arsenal för turkiska Fenerbahce – mĂ„ste vi backa bandet. Egentligen hela vĂ€gen tillbaka till 1960-talet dĂ„ den stora turkiska invandringen till Tyskland inleddes pĂ„ allvar, men vi kan nöja oss med att stanna tiden i maj 2018.

Bilden förÀndrade allt

Visst hade Özil pĂ„ olika sĂ€tt uttryckt stöd för sina slĂ€ktingars hemland före det, och visst hade han varit öppen med att han Ă€r muslim och att turkiska Ă€r hans förstasprĂ„k. Men det var det dĂ€r mötet i London före fotbolls-VM i Ryssland som kom att förĂ€ndra sĂ„ mycket för mittfĂ€ltseleganten med den magiska vĂ€nsterfoten frĂ„n Gelsenkirchen.

Özil, Manchester City-spelaren Ilkay GĂŒndogan – som ocksĂ„ Ă€r tysk med turkiskt pĂ„brĂ„ – samt den Tysklandsfödde turkiske Evertonanfallaren Cenk Tosun trĂ€ffade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i den brittiska huvudstaden, lĂ€mnade över signerade matchtröjor och poserade glatt tillsammans pĂ„ bilder som sedermera dök upp pĂ„ sociala medier. Kritikstormen lĂ€t inte vĂ€nta pĂ„ sig.

AlltifrÄn vanliga supportrar till det tyska fotbollsförbundet menade att det var fel av stjÀrnorna att öppet ta stÀllning för den ifrÄgasatte turkiske ledaren, som ofta anklagas för att vara auktoritÀr.

– SjĂ€lvklart respekterar DFB (tyska förbundet) den sĂ€rskilda situationen för spelare med invandrarbakgrund, sade förbundets ordförande Reinhard Grindel i ett uttalande.

– Men fotbollen och DFB stĂ„r för vĂ€rderingar som inte respekteras tillrĂ€ckligt av Erdoğan. Det Ă€r inte bra att vĂ„ra spelare lĂ„ter sig sjĂ€lva exploateras i syfte att hjĂ€lpa hans kampanj.

GĂŒndogan tog illa vid sig av kritiken, att han blev utbuad av de tyska fansen och bad om ursĂ€kt för bilden, som han kallade ett misstag.

Özil tacklade situationen annorlunda.

Kritiserad bestman

Han, som var en av VM-guldhjĂ€ltarna i Brasilien 2014, valde att sluta spela i det tyska landslaget efter det misslyckade VM-slutspelet 2018. I ett lĂ„ngt inlĂ€gg pĂ„ sociala medier beklagade sig Özil över den orkan som blossat upp i samband med bilden tillsammans med Erdoğan. Han gick ocksĂ„ till hĂ„rd attack mot Grindel.

"NĂ€r högt uppsatta representanter för tyska fotbollsförbundet behandlar mig som de gjort, visar bristande respekt mot mina turkiska rötter och sjĂ€lviskt nog förvandlar mig till politisk propaganda, fĂ„r det vara nog", skrev Özil bland annat.

Han fortsatte:

"Jag Àr tysk nÀr vi vinner, men invandrare nÀr vi förlorar."

HĂ€r hade historien om Özil och hans kopplingar till Erdoğan kunnat fĂ„ sitt slut. Men nej, det skulle komma mera.

Efter sĂ€songsslutet 2019, dĂ„ Özil fortfarande fick speltid i klubblaget Arsenal, vankades det bröllop med den svenskturkiska modellen Amine GĂŒlse pĂ„ en vackert belĂ€gen terrass vid Bosporen. Vem som var bestman under vigseln?

Recep Tayyip Erdoğan.

Återigen fick Özil utstĂ„ stenhĂ„rd kritik, framför allt i Tyskland, och nĂ€r han senare den vintern gick ut och kritiserade Kinas behandling av muslimer i Xinjiang-regionen kĂ€nde sig Arsenal tvunget att publicera ett pressmeddelande dĂ€r klubben tog avstĂ„nd frĂ„n hans uttalande, men med brasklappen att varje spelare har rĂ€tt till sin egen Ă„sikt.

Kinas regering sĂ„g inte lĂ€ttvindigt pĂ„ Özils inlĂ€gg och valde att inte visa Arsenals kommande ligamatch mot Manchester City pĂ„ tv, som en slags protest. Samtidigt hyllades Özil pĂ„ andra hĂ„ll för sitt stĂ€llningstagande, sĂ„ som han Ă€ven har prisats nĂ€r han vid flera tillfĂ€llen har valt att donera pengar till livsnödvĂ€ndiga operationer och vĂ„rd för fattiga barn i tredje vĂ€rlden.

Matchen mot City, en 0–3-förlust i mitten av december, var för övrigt en av de sista matcherna Özil gjorde i Arsenaltröjan.

Placerad i frysboxen

Det blev förvisso tio ligamatcher till under vintern och vĂ„ren, men sedan hĂ€nde nĂ„got. Inledningsvis gick det att skylla pĂ„ skador, efter det vet nog bara han och trĂ€naren Mikel Areta varför det skar sig totalt. Den hĂ€r sĂ€songen var Özil placerad lĂ€ngst in i Londonlagets frysbox, trots att han uppgavs vara bĂ€st betald, trots att laget presterat dĂ„ligt och trots att han erbjöd sig att stĂ„ för den vĂ€rldskĂ€nda maskoten Gunnersaurus lön, nĂ€r personen i drĂ€kten – Jerry Quy – riskerade uppsĂ€gning dĂ„ klubben skulle spara pengar i samband med coronapandemin.

Situationen i Arsenal, helt utan speltid, blev sĂ„ klart ohĂ„llbar. Nu Ă€r den emellertid löst. Özil har hittat en ny klubb: Fenerbahce.

"KÀnsligare Àn vaccinfrÄgan"

Istanbulklubben Ă€r en av Turkiets allra största, med miljontals supportrar, och enligt turkiska medier ligger laget varmt om hjĂ€rtat hos Recep Tayyip Erdoğan. Hysterin kring flytten vet nĂ€stan inga grĂ€nser. Fenerbahce skriver pĂ„ sitt Twitterkonto att osannolika 300 000 mĂ€nniskor följde Özils flygning frĂ„n London till Istanbul via en flygradarsajt.

– Gud har Ă€ntligen gett mig möjligheten att dra pĂ„ mig Fenerbahces tröja, sade Özil i turkisk tv efter att ha landat.

Özil debuterade nĂ€r han byttes in i 77:e minuten i 2–1-segern mot Hatayspor i tisdags – med 67 pĂ„ ryggen.

Tröjnumret Àr ingen tillfÀllighet.

67 Ă€r de tvĂ„ första siffrorna i postnumret i den turkiska provinsen Zonguldak varifrĂ„n Özils slĂ€kt hĂ€rstammar.

Özils flytt har uppmĂ€rksammats Ă€ven politiskt. PĂ„ en presskonferens fick den tyska utrikesministern Heiko Maas, som var pĂ„ besök i Ankara, svara pĂ„ frĂ„gor om mittfĂ€ltarens klubbval.

– Det Ă€r nog en mer kĂ€nslig frĂ„ga Ă€n den om vaccin, sade Maas med ett snett leende.

Den omtalade bilden pĂ„ Mesut Özil och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.
Den omtalade bilden pĂ„ Mesut Özil och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.
Fakta: Mesut Özil

Ålder: 32.

Född: 15 oktober 1988 i Gelsenkirchen, Tyskland.

LĂ€ngd: 180 centimeter.

Position: Offensiv mittfÀltare.

Klubb: Fenerbahce.

Tidigare klubbar: Schalke 04 (2006–2008), Werder Bremen (2008–2010), Real Madrid (2010–2013), Arsenal (2013–2021).

A-landskamper: 92 (23 mÄl).

Meriter: VM-guld (2014), spanska ligan (2011–2012), tyska cupen (2008–2009), FA-cupen (2013–2014, 2014–2015, 2016–2017), spanska cupen (2010–2011), Commuinty Shield (2015), spanska supercupen (2012), VM-brons (2010), U21-EM-guld (2009). Utsedd till Ă„rets spelare i Tyskland vid fem tillfĂ€llen.


Fakta: Turkar och tyskturkar i Tyskland

NÀra 3 miljoner mÀnniskor med bakgrund i Turkiet Àr bosatta i Tyskland, vilket gör dem till den största invandrargruppen. Tyskturkarna utgör ocksÄ den största turkiska diasporan i vÀrlden.

Cirka 1,5 miljoner mÀnniskor Àr enbart turkiska medborgare, de flesta av dem med permanent uppehÄllstillstÄnd.

Drygt 1,3 miljoner mÀnniskor Àr tyska medborgare med turkisk bakgrund. Drygt 500 000 av dem har dubbelt medborgarskap, övriga Àr enbart tyska medborgare.

MÄnga turkar kom som arbetskraftsinvandrare till Tyskland i början av 1960-talet, och som politiska asylsökande efter militÀrkuppen 1980.

KĂ€lla: Der Spiegel, AFP, SRF, Bundeszentrale fĂŒr politische Bildung

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!