Damfotbollssupportrar är 1,7 gånger mer benägna att konsumera innehåll via sociala medier än vad herrfotbollsfans är, enligt en undersökning från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) där fler än 20 000 personer tillfrågats.
Dessutom svarade 60 procent av de tillfrågade att det var mer troligt att de skulle intressera sig för en produkt om en känd damfotbollsspelare gjorde reklam för varan. Bland herrfotbollsfansen var samma siffra endast 33 procent.
Det verkar inte ha undgått damspelarna, som de senaste åren i allt högre grad börjat utnyttja kanaler som Instagram för att lyfta fram olika betalda samarbeten. På sociala medier har man det senaste året kunnat se Chelseabacken Magdalena Eriksson med en ny pulsklocka på armen, Milans Kosovare Asllani med en väl synlig sportdryck i högsta hugg och Djurgårdenmålvakten Hedvig Lindahl ute på promenad i en uppsättning nya friluftskläder.
En helt ny värld
I en värld där det ofta varit omöjligt för damfotbollsspelare att försörja sig på sitt idrottande är det kanske inte mer än rätt att man nu får möjlighet att dra in lite extrapengar, säger Lindahl.
– Personligen är jag glad om jag kan få ett betalt samarbete, för min fotbollskarriär har som ni förstår inte gett guld och gröna skogar. Men de senaste åren mycket mer än de första 18 kanske, säger den 39-åriga målvakten.
När Lindahl debuterade i A-landslaget i början av 00-talet var det inte tal om den här typen av samarbeten. Damfotbollen var helt enkelt inte attraktiv för sponsorer på den tiden.
Annat är det nu. Uefa uppskattar den europeiska damfotbollens marknadsvärde till runt 1,2 miljarder kronor i nuläget, och ser som tänkbart att den värderingen kommer att sexdubblas fram till 2033. Spelarna märker av det ökade intresset.
"Då var det skämskudde"
– 2001 var det skämskudde om man sade att man var damfotbollssupporter. Så ja, jag brukar säga att det är en snöboll som har börjat rulla. Och den har fått upp en sådan fart, säger Hedvig Lindahl.
Kosovare Asllani är med sina drygt 330 000 följare störst på Instagram av de svenska landslagsstjärnorna. Hon gör reklam för flera olika företag.
– Jag tycker att det är skitkul, säger den 33-åriga mittfältaren.
Hon är dock noga med att påpeka att hon väljer samarbetspartner med omsorg.
– Jag tackar nej till otroligt mycket, och jag tycker att det är väldigt viktigt att dem jag jobbar med strävar mot samma mål och lägger vikt vid de frågorna som jag tycker är viktiga. Och samtidigt tycker jag inte om korta samarbeten, jag tycker att man ska ha ett långsiktigt tänk i allting, säger Asllani.
Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson är också noga med vilka företag hon förknippas med.
– Jag har väl någon preferens att jag inte vill jobba med spelbolag till exempel. Jag vill inte fronta den delen, jag tycker att det finns en del problematik med betting och med det som spelare kan råka ut för, att det sätts press på dem. Så jag försöker att hålla mig borta från den världen, säger Eriksson.
Företagen i framkant
I övrigt ser hon inga problem med betalda samarbeten. Tvärtom tycker hon att det är mycket tack vare satsande företag som damfotbollen har kunnat blomstra.
– Jag tycker att det i många fall är sponsorerna som visar vägen och ligger i framkant. Och det är också positivt att företag och sponsorer vill komma in och höja det här lönegapet som finns, där kommer de in och fyller en liten kvot, så att vi kan leva ett bättre liv.
Hedvig Lindahl var tidig med sociala medier, inledningsvis främst för att lyfta intresset för damfotbollen. Numera använder hon sina kanaler mestadels för marknadsföring av olika saker.
– Så man behöver inte hela tiden tänka att man måste utbilda sig till lärare, utan man kan kanske finansiera en fotbollskarriär och få lite tid till att göra en karriärväxling senare, säger Hedvlg Lindahl.
– Det är väl på tiden att vi kan få tjäna lite pengar också.