På VM är Eriksson både spelare och supporter

Ena dagen jagar Magdalena Eriksson guld med Sverige. Nästa följer hon de många skrällarna i fotbolls-VM – och njuter. –Det är helt fantastiskt. Det är det som har varit så otroligt kul att följa. Jag känner att jag både är fan och deltagare i den här turneringen, säger mittbacken.

Magdalena Eriksson under tisdagens presskonferens på Waikato Stadium i Hamilton, där Sverige tar sig an Argentina i fotbolls-VM på onsdagen.

Magdalena Eriksson under tisdagens presskonferens på Waikato Stadium i Hamilton, där Sverige tar sig an Argentina i fotbolls-VM på onsdagen.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-08-01 19:06

Onsdagens motståndare Argentina är ett av lagen som har varit en uppenbarelse för Magdalena Eriksson under VM. Hon erkänner utan omsvep att hon visste mycket lite om det argentinska laget inför turneringen.

– Jag har bara precis lärt mig vad de är bra på och hur de spelar. Jag har blivit väldigt imponerad av Argentina. De har visat att de är redo att slåss för sitt lag i 90 minuter plus tilläggstid. De har gjort det svårt både för Italien och Sydafrika så det kommer att bli en riktigt spännande match i morgon, och vi måste vara på topp, säger Eriksson.

Vände underläge

Det sydamerikanska laget, rankat 28:a i världen, höll sånär på att snuva Italien på en poäng i premiären (0–1 till slut) och lyckades gå från 0–2-underläge till 2–2 mot Sydafrika.

Och Argentina är bara en av många mindre nationer, i perspektivet damfotboll, som har visat framfötterna under turneringen. Inför VM fanns det en oro att utökningen till 32 lag skulle leda till många förkrossande stora segrar, men i stället har skrällarna avlöst varandra.

Lag som Haiti, Jamaica, Filippinerna, Marocko, Nya Zeeland och Colombia har alla bjudit på både underhållande och konkurrenskraftiga insatser.

– Det är otroligt häftigt att se de här yngre nationerna, som man kan kalla det, som inte har haft damlandslag så länge, vilken otrolig utveckling de har gjort under de senaste åren, säger Magdalena Eriksson.

"Var har hon varit?"

Olivia Schough har flera gånger under VM hajat till av kvaliteten hos de mer okända lagen. När Colombia skrällvann mot Tyskland med 2–1, efter att 18-åriga Linda Caicedo levererat ett av VM:s vackraste mål, trodde hon knappt sina ögon.

– Det är ju otroligt det här mästerskapet, säger Schough.

– Jag kände mig inte så supersugen på att se Colombia–Tyskland, men så ser jag att Colombia är svinbra, har otrolig teknik och så gör hon Linda det här målet. Och så tänker jag ”Var har hon varit hela mitt liv?”. Och så visar det sig att hon är 18 år gammal och man bara ”det är inte sant att du kan vara så här bra redan”, säger Schough.

Fysiken en faktor

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är en stark förespråkare för utökningen av lag. Han tycker att sommarens fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland visar att det var rätt beslut att byta från 24 till 32 lag.

– Jag såg matchen mellan Tyskland och Colombia och det är så VM ser ut nu. Man kan prata om vissa lag som favoriter men det där gapet krymper, allt blir tajtare. Jag tycker att det här var ett perfekt läge att utöka VM till 32 lag, det har inte blivit så stora siffror i de flesta matcherna, säger Gerhardsson.

Den fysiska utvecklingen – spelare blir allt starkare, snabbare, mer uthålliga – är en förklaring till att fler lag kan stå upp under 90 minuter, tror Gerhardsson.

Och för VM-supportern Magdalena Eriksson är det bara positivt, trots att det leder till tuffare matcher för Sverige.

– Det lovar gott för damfotbollen, det känns som att det ploppar upp spännande spelare överallt och det kommer att betyda att damfotbollen bara blir ännu mer konkurrenskraftig, och sporten kommer bara att bli bättre och bättre. Det är fantastiskt kul att se resorna som många av de här nationerna har gjort, säger Eriksson.

Fakta: VM-skrällarna

Gruppspelet i VM har bjudit på en hel del oväntade resultat, både rena skrällar och knappare segrar än förutspått. Här är några av matcherna som stuckit ut:

Nya Zeeland–Norge 1–0.

Nigeria–Kanada 0–0.

England–Haiti 1–0.

Sverige–Sydafrika 2–1.

Frankrike–Jamaica 0–0.

Italien–Argentina 1–0.

Nya Zeeland–Filippinerna 0–1.

Australien–Nigeria 2–3.

Sydkorea–Marocko 0–1.

Tyskland–Colombia 1–2.


Fakta: Wikman om Argentina

Så här sade Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman om Argentina när TT träffade honom inför VM:

Ett lag som har vuxit enormt det senaste året. De har tidigare varit tvåa, trea, fyra i Sydamerika. Men det senaste året har de hittat ett sätt att vinna matcher och hittat rätt lag. De har knappt förlorat en match på ett år nu och vinner i princip allt de spelar. Det är en liten lightversion av herrarna. De har några tekniska spelare som är individuellt duktiga på att dribbla och har fart.
Sedan är de också väldigt aggressiva och spelar lite småelakt i vissa situationer. De kan stänga igen och spela väldigt aggressivt och hårt. Men sedan har de några härliga spelare också.
De har fått till ett sätt att spela på. Det är att försvara hårt och väldigt aggressivt, och de har några spelare som har en individuell skicklighet som faktiskt kan slå ut motståndaren. Det har blivit det klart näst bästa sydamerikanska laget efter Brasilien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!