Pallar damklubbarna konkurrensen i framtiden?

Fotbollskartan i Sverige ritas om – allt fler så kallade dubbelklubbar når dameliten. Kan renodlade damföreningar stå emot? –Det går att hävda sig om man blir duktig på att prioritera, säger Stefan Alvén, sportchef i Elitfotboll dam.

Rosengårdsstjärnan Caroline Seger och Piteås Hanna Andersson i kamp om bollen. Malmöklubben har åtta SM-guld sedan 2010 och Piteå har ett SM-guld (2018). Arkivbild.

Rosengårdsstjärnan Caroline Seger och Piteås Hanna Andersson i kamp om bollen. Malmöklubben har åtta SM-guld sedan 2010 och Piteå har ett SM-guld (2018). Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-09-27 10:00

Under 2000-talet är det renodlade damföreningar eller klubbar där tonvikten legat på damlaget som dominerat svensk fotboll, men nu kommer de så kallade dubbelklubbarna på bred front.

Nästa säsong kommer det finnas minst åtta klubbar som har båda sina representationslag i de två högsta dam- och herrserierna i landet. I nuläget har 14 av 16 herrallsvenska klubbar damlag i seriespel – i superettan är det 10 av 16 föreningar.

Tufft i elitettan

– Bara för att man är en dubbelklubb så är det inte givet att damlaget kommer att bli framgångsrikt. Man måste ju jobba hårt och det är viktigt att man är ärlig med sin ambition – att man ger damspelarna samma förutsättningar som man ger herrarna för att nå långt, säger Stefan Alvén, sportchef i damelitklubbarnas organisation Elitfotboll dam.

Den stora fördelen med att ha två elitlag i en klubb är organisationen.

– Det är fortfarande så att många EFD-föreningar, främst i elitettan, brottas med att de framför allt är väldigt tunna i sin organisationen runt laget och på kansliet. Det tror vi inte är hållbart över tid, säger Alvén och fortsätter:

– Dubbelklubbarna har andra ekonomiska resurser och har en organisation på plats som kan ge synergieffekter, med exempelvis fysträning, dataanalytiker och kommunikationsansvariga.

Satsningarna må se olika ut, men i nuläget slåss Häcken och Hammarby om SM-guldet på damsidan. Där bakom skuggar dock Linköping och Piteå, två renodlade damklubbar, och Alvén anser inte att föreningar med enbart damlag ska räknas bort i framtiden.

Måste satsa på flickakademier

– Det finns klubbar i damallsvenskan som med bra organisation. Det går att hävda sig om man blir duktig på att prioritera, säger Stefan Alvén.

Oavsett ambitionsnivå med sitt damlag är det viktigt på det stora hela att föreningarna – dubbelklubb eller inte – satsar på sina flickakademier.

– Vi ser att många talangfulla spelare i lite yngre åldrar än tidigare lämnar för andra ligor där man betalar högre löner. Vår strategi inom EFD är att vi ska fylla på med spelare som har producerats i den egna verksamheten eller i svensk fotboll i övrigt, säger Stefan Alvén.

Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll dam. Arkivbild.
Stefan Alvén, sportchef Elitfotboll dam. Arkivbild.
Fakta: Damallsvenskan och herrlag

FC Rosengård: Har herrlag (division 2) sedan 2014, men damlaget ses som föreningens flaggskepp.

IFK Kalmar: Enbart damlag.

IK Uppsala: Enbart damlag.

Häcken: Herrlag i allsvenskan.

Djurgården: Herrlag i allsvenskan.

Vittsjö: Herrlag i division 6.

Hammarby: Herrlag i allsvenskan.

IFK Norrköping: Herrlag i allsvenskan.

Kif Örebro: Enbart damlag.

Kristianstads DFF: Enbart damlag.

Linköping FC: Enbart damlag.

Piteå DFF: Enbart damlag.

Växjö DFF: Enbart damlag.

Brommapojkarna: Herrlag i allsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!