Pengar att spela om i Smålandscupen

Småland är ett starkt fotbollsdistrikt med en enorm bredd. Nu drar Toyota Cup (Smålandscupen) igång. "Vi har drygt 150 herrlag med på herrsidan och runt 50 damlag", säger Mats Larlind.

Storebro IF är ett av flera lokala lag som gör sin första match i Toyota Cup i helgen.

Storebro IF är ett av flera lokala lag som gör sin första match i Toyota Cup i helgen.

Foto: Jonas Axelsson

Fotboll2020-03-06 15:23

Istället för att spela träningsmatcher, väljer många av våra lag att lira i Toyota Cup. Flera lokala lag har sina första matcher i helgen. Och det är mer än bara de enskilda matcherna i potten. Här finns också chansen att vinna pengar – och ta plats i Svenska cupen 2021.

– Finalvinnande lag får 18 000 kronor och förloraren 4 000, säger Mats Larlind på SMFF. 

I helgen är det de lägst rankade lagen som går in i turneringen, det vill säga division fem och sex på herrsidan och division tre och fyra på damsidan. Endast gruppsegraren går vidare till nästa steg på herrsidan, medan några av de bästa tvåorna är vidare på dam. 

I omgång två är det lagen i division tre och fyra som gör entré på herrsidan. I omgång tre är det lagen i ettan och tvåans tur.

– Inga lag från Allsvenskan och Superettan är anmälda, då de redan är garanterade en plats i Svenska cupen. Det är samma sak på damsidan, där lag i Allsvenskan och Elitettan har en plats i Svenska cupen. 

Hur många lag från Smålandscupen får spela i Svenska cupen nästa år?

– Småland är ett stort distrikt och vi har en kvot på sex herrlag och fem damlag. Det innebär att man måste gå till minst kvartsfinal för att ha chans, säger Larlind. 

Förra året segrade Räppe GoIF på herrsidan, då de besegrade Husqvarna FF i finalen. Husqvarna var även i final på damsidan – och även där blev det förlust, mot IFK Kalmar. 

Östergötland har ungefär samma upplägg, där de bästa lagen får spela vidare i Svenska cupen. 

Hur är intresset för Smålandscupen?

– Bra. Det håller sig på en fortsatt bra nivå. Mer än hälften av våra lag är med i cupen, där bara klubbarnas A-lag får vara representerade. 

Mats Larlind berättar att Småland har över 230 A-lag i seriespel på herrsidan, varav 208 spelar på distriktsnivå (Div 4, 5 och 6) och runt 135 på damsidan. 

Fakta

Helgens lokala matcher i Toyota Cup (Smålandscupen). Herr: BOIF-Djursdala, Lojal-Tuna Södra, Gunnebo-Södra Vi, Boston-Ankarsrum, HM IS-Bodafors, Holsby-VSGF/JAIK, Torpa-IFK Österbymo, Storebro-Hebe, Frödinge/Brantestad-Hultsfred. Dam: Ölmstad-HM IS, Frödinge/Brantestad-Hultsfred. 

I Östergötland har man kommit igång med cupen (LågenergiHus Cup). Rimforsas herrar och damer har uppehåll i helgen, medan Kisa möter Brokind.

BK Boston möter Ankarsrum i cupen.
BK Boston möter Ankarsrum i cupen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!