Spelaren med nära 1 000 matcher om beskedet: "Tråkigt"

Virserums SGF är en klassisk klubb. Seniorfotbollen har varit något att samlas kring i många herrans år. Inte 2023. "Tråkigt, men vad ska man göra när man inte får ihop lag?", säger klubbens genom tiderna meste spelare, Percy Tiderman.

Percy Tiderman är en av Virserums allra starkaste fotbollsprofiler genom tiderna. Här tycker han till om beslutet att inte ställa ett A-lag på benen 2023.

Percy Tiderman är en av Virserums allra starkaste fotbollsprofiler genom tiderna. Här tycker han till om beslutet att inte ställa ett A-lag på benen 2023.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2023-01-26 11:30

Det hade tisslats och tasslats en del. Det var ganska uppenbart att Virserums SGF hade svårt att få ihop tillräckligt med spelare för att ställa ett seniorlag på benen 2023. Till slut tvingades ledningen konstatera fakta efter många försök. Det gick inte. Nyligen kom så beskedet att klubben inte anmäler ett lag till seriespel.

Ett besked som kanske var väntat, men inte desto mindre smärtsamt för vissa. Här pratar vi om en klassisk klubb där seniorfotboll stått som en given punkt på agendan, år för år. 

Vi tog ett snack med en herre som haft VSGF pumpandes i blodet sen liten grabb, ikonen Percy Tiderman. 

– Jag vet faktiskt inte om det varit något år där vi inte haft ett A-lag i seriespel. Det har i alla fall inte skett sedan jag kom upp i A-laget som 15-åring. Det var väl typ 1978 någonstans. Klubben bildades redan 1909 och är över 100 år, säger Percy. 

Han har som sagt klubbrekordet över flest spelade matcher genom tiderna. Och han är fortfarande engagerad i VSGF.

– Jag har hand om materialinköpen, både på ungdoms– och seniornivå. 

Vad tycker du om beslutet att det inte blir något A-lag i seriespel i år?

– Självklart är det tråkigt, men samtidigt...vad ska man göra? Det går inte att harva runt när man inte har tillgång till tillräckligt med spelare. Det går inte. Man får helt enkelt leva med den verklighet som är och den är svår och nästintill omöjlig att påverka. Det funkar inte att lägga ner hur mycket energi som helst. 

undefined
Det är bara lite drygt två år sedan som VSGF/JAIK var med i kvalspelet till division fem.

Percy Tiderman belyser svårigheten som finns på mindre orter i dag, där yngre spelare försvinner bort på ett annat sätt än vad som var fallet tidigare. 

– Det är jättesvårt att hålla dem kvar, om man nu inte har något speciellt att erbjuda som förening. Många lämnar och flyttar bort när de börjar gymnasiet och det är ingen självklarhet att de kommer tillbaka. 

För Virserums SGF blev det svårare med spelare när samarbetsklubben sedan många år, Järnforsens AIK, valde att satsa på egen hand med ett seniorlag. Dessutom startade Mörlunda GIF upp sitt A-lag förra året. Konkurrensen om spelare ökade och det har till viss del såklart påverkat VSGF. 

Tiderman var själv med om en liknande utveckling, med tunn spelartrupp när han kom upp i A-laget i slutet av 1970-talet. 

– Ja, när jag började var det jättemånga spelare som slutade samtidigt, framför allt då många av de äldre. Jag tror att det bara var två spelare som stannade kvar. Vi var i princip ett förstärkt pojklag som fick börja i division fyra. Det var ju bland annat jag, Tonny Westring och Niclas Torstensson. Så det var inte konstigt att vi rasade ner två divisioner direkt, till sexan. Sen började resan uppåt igen efter något år. 

Tror du att det finns en risk för att det dröjer lång tid innan vi får se VSGF med ett lag åter i seniorfotbollen?

– Det är såklart svårt att sia om. Jag hoppas verkligen inte det. Mitt intresse för klubben är starkt. Det som är positivt är att det finns en bra årskull och en yngre generation med ganska många spelare som är på gång. Men när de är redo att spela A-lagsfotboll vet jag inte, säger Percy Tiderman. 

Kanske var fjolårets tunga säsong, med en jumboposition i division sex Vimmerby, en indikation på vad som senare kom att hända. Det blev inga poäng för VSGF då. Inte heller 2023, men nu av en helt annan orsak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!