Perfekta kombinationen – med Emma mitt i stridens hetta

Förra säsongen fightades Hultsfreds damer i den absoluta toppen i trean. Det lär bli tufft att upprepa det 2023. "Vi tittar inte så mycket på det resultatmässiga, utan vill se en utveckling", säger nye tränaren Emma Billing.

Hultsfreds FK hade ett starkt 2022 i division tre. Med ett ungt lag har nu HFK en utmaning framför sig, i en tuff serie.

Hultsfreds FK hade ett starkt 2022 i division tre. Med ett ungt lag har nu HFK en utmaning framför sig, i en tuff serie.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-03-22 12:00

Ny, bättre serie. 

Ett par tunga spelartapp. 

Ung trupp. Lägg därtill nytt på tränarfronten. HFK har en utmaning framför sig. 

Så, vad kan man ha för rimliga förväntningar på årets lag?

– Ja, alltså. Vi är en väldigt ung trupp, där jag väl är den äldste just nu aktive spelaren. Vi har sagt att vi inte ska gå så hårt på resultat, utan mer titta på framsteg och utveckling hos spelarna. Och vi ser redan nu att en hel del redan har hänt och blivit bättre, säger Emma Billing, 23 år. 

Hon leder laget tillsammans med Christian Johansson och Per Tuvesson. Emma var också spelarnas val när tränarfrågan diskuterades. 

Varför ville de att du skulle bli tränare?

– Det är så att jag är väldigt drivande och en ledande person. När jag brinner för något, då brinner jag till hundra procent och blir väldigt engagerad. 

Hur har din första tid varit?

– Det har varit bra och vi har ett fint samarbete, vi tränare tillsammans. 

Du är spelande tränare. Hur funkar den kombinationen?

– Det kan vara lite svårt i vissa övningar, men det funkar eftersom vi är tre tränare. Samtidigt så är det en fördel i matcher. Eftersom jag spelar själv så har jag en bild om vad som händer ute på planen. Den kan ju ibland skilja sig från när man är vid sidan av planen. 

Alltså, ni får det bästa från två världar...

– Haha, ja, lite åt det hållet. 

Emma Billing känner att hon har blivit varm i kläderna och har kommit in i tränarrollen. 

Vad fokuserar ni på i spelet och på träningarna?

– Vi nöter det gamla vanliga, med passningar, mottagningar och mycket teknik. Vi vill verkligen att vi ska våga hålla i bollen och inte bara sparka iväg den. Det tycker jag funkar bra och vi ser en utveckling. 

Utfallet i matcherna i Smålandscupen har hittills inte varit så lyckade, rent resultatmässigt. 0–8 mot Holsby följdes av 0–6 mot Nässjö. I helgen spelas den sista omgången, då Lommaryd väntar på Arena Ceos. 

Från att ha haft två seniorlag förra året, så blir det bara ett 2023. Truppen består av cirka 20 spelare. Många av dem unga. 

– Det är klart att vi gärna ser rutinerade spelare som Caroline Phalén, Julia Ingemarsson och Sandra Nilsson på planen framöver, men vi vet inte. Det är osäkert. Men det är skönt att vi fått in Carin Myhr. Hon är erfaren. 

På minuskontot finns bland andra Malin Rydén och Shams Tarabeih, som valt spel i Vimmerby. Matilda Hemmingsson kommer också spela högre upp, i Tjust. Här säger Emma Billing ändå att det finns en förhoppning om att hon kan representera HFK med dubbellicens. 

16 april har Hultsfred seriepremiär. Då kommer Glömminge på besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!