Persson om skrällen: "Var väl inte vackert"

Ett skakigt, halvdant 2021 slutade i en sjundeplats långt från medaljer och Europaspel. Den här säsongen är det upp till bevis för Rikard Norling och hans IFK Norrköping. 0–1 hemma mot Varbergs Bois var ingen bra början. –Vi får fortsätta att jobba på, säger Norling.

Alexander Johansson (mitten) gratuleras efter segermålet borta mot IFK Norrköping i den allsvenska premiären.

Alexander Johansson (mitten) gratuleras efter segermålet borta mot IFK Norrköping i den allsvenska premiären.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2022-04-03 19:36

Det var rappt och rörligt, ett spel fullt av energi och framåtanda, men det krävs mer än talang och individuella färdigheter för att vinna fotbollsmatcher. Som struktur, tyngd och konsekvens.

Där har Norling mycket att jobba med – och en del att lära från den pragmatiske, sluge kollegan Joakim Persson i Varberg.

Persson var rätt nöjd, med all rätt.

– Det var väl inte vackert. Vi kan spela bättre fotboll och kan bjuda upp bättre till dans, men vi är Varberg och vi kämpar och krigar och har ett jävlar anamma som räcker långt, säger Persson.

Men tillägger:

– Det är ren tur att vi har 0–0 i pausen. Men man måste ha lite tur för att besegra ett kvalitetslag på bortaplan.

IFK Norrköpings offensiv drivs i hög utsträckning på gehör, på chans. Säkert kul att se på och givande en bra dag, men ineffektivt när den sista, avgörande passningen inte sitter på foten eller stoppas av ett disciplinerat, lojalt försvarskollektiv som Perssons Varberg.

Massivt tryck

Där sattes inte många fötter fel i defensiven – och det trots ett stundtals massivt tryck från Norrköping.

Ett misstag kunde ha blivit kostsamt, men blev det inte. Mittbacken Stanisic hade inte koll på Christoffer Nyman när han nickade bollen bakåt. Nyman snappade åt sig bollen, Stanisic rev ned Norrköpings profilerade anfallare, tog ett gult kort och frisparken ledde inte till något.

Fredrik Andersson fick jobba desto mer ju längre halvleken led. Med möda motade han Nymans nick och ett tungt distansskott av Ari Skulason. Jonathan Levis fina vristträff var Varbergs målvakt inte i närheten av men där räddades Andersson av ribban.

– Vi känner väl att när vi gick in i pausen att vi borde ha lett matchen. Det är bara att konstatera att vi förlorar. Jag är besviken men det finns bitar vi kan ta med oss och måste ta med oss för att fortsätta att bli bättre. Det är detaljer som gör att vi inte får till det, säger Rikard Norling.

Några olyckliga ögonblick ledde till premiärförlusten.

Olycklige Rask

Försvararen Filip Dagerstål lämnade Chimki och ryska ligan efter krigsutbrottet i Ukraina och flyttade hem till Norrköping. Ett oväntat men välkommet tillskott. Dagerstål gick rakt in i startelvan, men klev av tidigt i andra halvlek med ett ymnigt blödande sår sedan Alexander Johansson satt en armbåge i pannan på honom.

In kom unge Theodore Rask. Talangfull men långt från den färdiga produkten. Och på tal om kostsamma misstag: När han gick bort sig grovt, fick Johansson fick fram till matchens enda mål efter drygt en timmas spel.

För 21-årige Rask var eländet inte över. Med en knapp kvart kvar plockade Norling av inhopparen med motiveringen att han ville få in en offensiv spelare i jakten på en kvittering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!