Peru knep sista VM-chansen

VM-drömmen lever för Peru, som knep playoffplatsen i det Sydamerikanska kvalet. Nu väntar antingen Australien eller Förenade arabemiraten i ett avgörande möte om en VM-plats.

Peru hade avgörandet i egna händer, och knep sista kvalmatchen efter att ha besegrat Paraguay med 2–0.

Peru hade avgörandet i egna händer, och knep sista kvalmatchen efter att ha besegrat Paraguay med 2–0.

Foto: Martin Mejia/AP/TT

Fotboll2022-03-30 05:02

2–0-seger för Peru mot Paraguay innebar att peruanerna kan ställa in sig på interkontinentalt playoffdrama. Italienfödde Gianluca Lapadula gjorde det första målet, medan Yoshimar Yotún fastställde slutresultatet.

I det kommande playoffmötet, som spelas i juni, ställs Peru mot antingen Australien eller Förenade arabemiraten.

Krossade drömmar

Samtidigt släcktes drömmen om VM-spel i Qatar för Chile och Colombia. Om Peru hade misslyckats hade Colombia chansen till VM-biljett, och laget gjorde sitt genom att besegra Venezuela med 1–0 i den sista omgången, men hamnade till slut en ynka poäng från playoff-platsen. Chile hade en mindre chans och var beroende av förlust av både Colombia och Peru, men inte ens det hade räckt, då laget förlorade mot Uruguay i den sista matchen med 2–0. Uruguays seger innebar att laget tog klivet upp till en tredjeplats i gruppen.

Brasilien avslutade med ytterligare en seger, den här gången borta mot Bolivia med 4–0. Detta trots att brasilianska förbundskaptenen Tite hade hävdat att laget inte kunde hålla samma nivå som man brukar, då matchen spelades i La Paz på 3 600 meters höjd.

– Det är inhumant, det finns ingen sådan chans. Självklart kan vi inte spela med samma tempo, samma fart som vi skulle ha haft vid hemmamatcher eller normala omständigheter, sade Tite.

President reagerade

Det uttalandet, framför allt ordvalet "inhumant", väckte visst ont blod. Bland annat från Bolivias tidigare president Evo Morales, som konstaterade att det är samma plats som miljontals människor bor på.

Brasilien har 45 poäng, med 14 segrar och tre oavgjorda (en uppskjuten match mot Argentina som återstår), vilket är poängrekord i ett sydamerikanskt VM-kval.

Argentina å sin sida förlängde sin förlustfria svit till 31 matcher efter att ha spelat oavgjort, 1–1, mot Ecuador.

Klara för VM-spel från Sydamerika är Brasilien, Argentina, Uruguay och Ecuador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!