Pittas frälste AIK – avgjorde derbyt

AIK fortsätter ta kliv mot nytt allsvenskt kontrakt. Senaste steget blev 2–0-segern i hemmaderbyt mot Djurgården. Matchhjälten: Tvåmålsskytten Ioannis Pittas.

AIK:s Ioannis Pittas.

Fotboll2023-09-24 16:58

Ioannis Pittas frälste AIK i derbyt mot Djurgården hemma på Friends arena.

Efter en rad missade chanser för hemmalaget var anfallaren klinisk när han rullade in segermålet i 52:a minuten. Sedan kontrade han även in 2–0 i slutet av matchen.

Fullträffarna räckte till tre nya poäng för klubben – och ytterligare ett kliv mot nytt allsvenskt kontrakt.

Med segern, klubbens andra raka, har AIK 28 poäng efter 24 matcher och med 6 kvar att spela. Sirius, som är på kvalplats och möter Värnamo borta på måndagen, står på 23 poäng.

Stärkta av segern

Segern hemma mot Degerfors, 2–0, kanske inte var den finaste i AIK:s fotbollshistoria men trepoängaren tog klubben upp på säker mark.

Välbehövligt, då säsongen varit tung.

Och väldigt stärkande för självförtroende.

Något som syntes tydligt i derbyt.

Spelet var framåtlutat, aggressivt och chansrikt.

Under första halvleken tryckte hemmalaget ner gästerna och skapade chanser: totalt sex avslut, fyra hörnor och så Rui Modestos bortdömda offsidemål i 15:e minuten som enligt tv-bilderna visade att domarnas beslut var felaktigt.

Godkända mål?

Noll, inget, nada.

Samtliga av AIK:s avslut sköts vid sidan eller över Djurgårdens mål.

Trots missade chanser fanns det en hel del positivt att ta med till andra halvlek, och då i synnerhet att klubben dominerade och styrde derbyt.

Djurgårdens halvlek?

– Det kanske inte var någon bländande. Vi tar 20-25 minuter att bara känna oss in i matchen, och det är alldeles för långt tid. Sedan slarvar vi en hel del, sade lagkapten Magnus Eriksson till Discovery+.

Pittas avgjorde

Djurgården blev inte bättre.

AIK blev dock spetsigare.

Och till slut kom även segermålen.

Dino Besirovic petade bollen till en fristående Ioannis Pittas.

27-åringen avslutade gjorde inget misstag. Han drog till direkt, fick in 1–0-målet bakom Jacob Widell Zetterström och firade framför och tillsammans med AIK-fansen.

I slutet av matchen, i 90:e minuten, satte han AIK:s och sitt andra i matchen – och firade på nytt med fansen.

Fakta: AIK:s återstående matcher