PL i samtal med Amnesty efter Newcastle-affären

Premier League kommer att ha ett möte med människorättsorganisationen Amnesty för att diskutera hur man kan förändra de krav som ställs på ägare och chefer i ligan, så att de även inkluderar frågor kring mänskliga rättigheter.

Newcastlesupportrar hyllar de nya ägarna. Arkivbild.

Newcastlesupportrar hyllar de nya ägarna. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Fotboll2021-10-29 13:42

"Vi är glada över att Premier League är villig att prata om dessa förslag, som en startpunkt för det vi hoppas leder till betydande förstärkning av reglerna för styrandet inom fotboll", skriver Amnesty i ett uttalande. Organisationen kallar de regler som just nu gäller för otillräckliga.

"Det finns inga hinder för äganderätt för dem som är delaktiga i tortyrhandlingar, slaveri, människohandel eller till och med krigsförbrytelser", skriver man.

När Newcastle såldes till saudiska ägare, där kronprins Mohammed bin Salman har en nyckelroll, kom protester från flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty som kallade det "sportswashing".

"Det saudiska uppköpet av Newcastle har alltid framstått som ett sätt att tvätta bort Saudiarabiens historia kring mänskliga rättigheter med den glamour och prestige som Premier League och toppfotbollen medför."

Premier League hävdade i sin tur att man fått juridiskt bindande löfte om att den saudiska regimen inte skulle blanda dig i klubbens affärer.

"Sportswashing" är en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

Fakta: Newcastleaffären

Newcastle såldes till korsortiet PIF, PCP Capital Partners och RB Sports & Media. 80 procent ägs av den saudiska statliga investeringsfonden PIF, de övriga två företagen äger 10 procent vardera.

De nya ägarna betalade enligt uppgift över 3,5 miljarder kronor för klubben, som de senaste 14 åren har ägts av Mike Ashley, som varit illa omtyckt.

Affären skedde trots kraftiga protester från Amnesty International. Människorättsorganisationen menar att affären är ett typiskt exempel på "sportswashing" och vill se regeländringar i Premier League.

Central i debatten är den saudiske kronprisen Mohammed bin Salman, som är ordförande i PIF. Han har av den amerikanska underrättelsebyrån CIA pekats ut som ansvarig för mordet på den saudiske, regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!