PLATS 11-20: Här är traktens finaste arenor

Det vimlar av idylliska fotbollsplaner i vår trakt. Sporten har gett sig i kast med att ranka de 20 vi valt ut i vårt område. Vi inleder vår serie med plats 11–20 och där vi INTE har en inbördes rangordning.

Sporten rankar fotbollsplanerna i vår trakt. Här är plats 11 till 20!

Sporten rankar fotbollsplanerna i vår trakt. Här är plats 11 till 20!

Foto: Haris Dreco/Torbjörn Allvin

Fotboll2021-05-20 20:00

Det pirrar i kroppen, av frustration... Jo, förmodligen. Längtan efter att få spela, titta och njuta av den lokala fotbollen är nästan outhärdlig för många. Inte minst nu när vi kan lägga den långa vintern helt och fullt till handlingarna, när fåglarna kvittrar och när grönskan slagit ut i full blom. Fotbollsplanerna börjar också se riktigt fina ut på sina håll. Vi på Sporten vet. Vi har varit runt på många anläggningar i trakten och bedömt var och en. Utifrån det har vi satt ett betyg på vad vi tycker.

Det finns förstås lika mycket tycke och smak som det finns fotbollsspelare. Oftast står självklart den "egna" arenan högt i kurs. 

Här är plats 11–20:

EKVALLEN, HÄGERSTADS IF

Kommentar: Bland ekar (därav namnet) hittar vi Hägerstads hemmaplan, mitt ute i Kindaland i en vacker trakt. Vi kan tänka oss att klubbens starke man Jesper Wahlström och flera med honom säkerligen undrar varför vi inte har Ekvallen högre upp på listan, men icke. Vi gillade som sagt ekarna, trots att det inte var någon vidare grönska när vi var på plats. Dessutom är entréskylten charmig med klubbemblemet intill.

undefined
Ekvallen i Hägerstad har en charmig entréskylt som välkomnar besökarna.

ARENA CEOS, VIMMERBY IF

Kommentar: Trots att det här är arenan som det spelas mest fotboll på så hamnar den inte topp-tio. Det just nu helslitna konstgräset drar ner betyget kraftigt och miljön runt om är tyvärr inte heller tilltalande. Ett plus på kontot är att det händer något kring ena kortsidan, där det om vi förstår det rätt planeras för att lägga konstgräs som uppvärmningsyta.

undefined
Arena Ceos i Vimmerby.

VIRUMSVALLEN/EMÅVALLEN, VSGF/JAIK

Kommentar: Förr i tiden lirades det fotboll på hög lokal nivå i de västra delarna av kommunen. På Kjell Svensson, Percy Tiderman och Niclas Torstenssons tid. Nu verkar det som att VSGF/JAIK har något nytt bra på gång. Båda arenorna, i Virserum och Järnforsen, är fina och klassiska. De är också nära att placera sig högre, men faller på målsnöret.

LUNDAVALLEN, FRÖDINGE/BRANTESTAD SK

Kommentar: Det har investerats och hottats upp rejält när det gäller omklädningsrummen med tillhörande faciliteter. Det är inte det vi bedömer här. Gräskvaliteten brukar tyvärr inte vara topp-noch och intrycket är att spelytan är liten mot många andra planer.

TOLLEVI/HJORTHEDEN, HJORTED/TOTEBO

Kommentar: Låt vara att Allvins farföräldrar var planskötare på Tollevi en gång i tiden – och att gräset var riktigt fint under vårt besök. Samma sak att Hjortheden är mysig på sitt sätt. Det må så vara. De hamnar utanför de tio ändå.

BERGAVALLEN, SLÄTMONS BK

Kommentar: Här känns det som tiden har stannat (se bilden med klockan...). Det är en av de mest beskådade anläggningar vi har. Tyvärr dock inte då det gäller publiktillströmning en normalsäsong, utan för lägesplaceringen utmed riksväg 34. Det känns som att det finns mycket förbättringspotential, inte minst med båsen.

undefined
Klockan och hemmabåset på Bergavallen i Slätmon.

SLÄTTVALLEN/HJÄLTEMON, HM IS

Kommentar: Ännu en av klubbarna som har planer i två orter. Tittar vi till Hjältemon så finns det rejält med ytor, men placeringen av arenan känns offside. Slättvallen i Mariannelund ser ut som den alltid gjort. Visst är klubbhuset fint, men planen i sig brukar inte hålla allra högsta klass, trots att den känns välskött.

STÅNGÅVALLEN, HORN/HYCKLINGE

Kommentar: Med bergen som direkt granne har Stångåvallen en tilltalande inramning, dessutom med festplatsen och Stångån ringlande precis intill. Problemet är att det inte spelas A-lagsfotboll här nu, däremot reservlagsfotboll tillsammans med DSK.

undefined
Stångåvallen i Horn har en tilltalande inramning.

SILVERVALLEN, SILVERDALEN

Kommentar: Skulle vi bara titta till anläggningens namn – Silvervallen – så är den listetta hos oss. Ett plus är också planens storlek. Här går det att lira boll på större ytor och ha stor chans att ta sig förbi när motståndarna "parkerar bussen". Planens yta är en sak, dess omgivning en annan. Det känns inte så inbjudande.

ÅSUNDAVALLEN/HACKEL, Rimforsa IF

Kommentar: Men...ska inte traktens nyaste anläggning placeras högt upp i vår ranking? Nej. Så hade varit fallet om vi tittat till faciliteterna runt om, med nya idrottshallen och omklädningsrummen intill. Här tittar vi på planen. Här har vi också Åsundavallen att ta hänsyn till. Samma sak här, som med flera andra, själva planen och underlaget håller inte högsta klass.

Sådär. Det var vår ranking, plats 11–20, utan inbördes ordning. Snart får ni ta del av vår bedömning när det gäller plats 610.

Tollevi i Totebo.
Tollevi i Totebo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!