"Du kanske kommer fram, du kanske dör"

Han var proffs i högsta ligan och spelade i U18-landslaget. Då kom kriget till Syrien. Flykten till Sverige, över Medelhavet, var livsfarlig. Och väl i det nya landet tvingades han starta om livet och fotbollskarriären från ruta ett. Det här är Abdul Rahman Kharmas historia. Den är väldigt speciell.

När han var 20 år tvingades han fly från kriget i Syrien. Nu berättar Sleipners och Ektorps Abdul Rahman Kharma om den farliga resan han gjorde tillsammans med sin lillebror Bashar.

När han var 20 år tvingades han fly från kriget i Syrien. Nu berättar Sleipners och Ektorps Abdul Rahman Kharma om den farliga resan han gjorde tillsammans med sin lillebror Bashar.

Foto: Mattias Heikki

Fotboll2021-10-21 20:00

– Pappa blev hotad. De sa att om du inte betalar så kommer vi att ta din son. De visste var jag spelade och tränade. Då tänkte pappa att jag måste fly härifrån, att jag inte kunde stanna. 

Kriget i Syrien hade pågått en tid. Men hotet blev en utlösande faktorn till att Abdul Rahman Kharma lämnade Syrien. Han frågade sin lillebror om han villa följa med. 

Bashar sa ja direkt.

Tillsammans satte brödraparet, 20 och 14 år gamla, kurs mot ett laglöst Libyen. Målet: En plats i en båt över Medelhavet.

Resan blev det svåraste och farligaste han har varit med om i livet.

– Min pappa sa att båten skulle vara som Titanic och att jag skulle kunna se på fotbolls-VM i båten. Han ljög för mig, men han ville bara väl. Han visste att han var tvungen att säga det, annars skulle jag inte ha åkt. Det är 50-50. Du kanske kommer fram, du kanske dör.

När man trodde att situationen inte kunde bli värre separerades bröderna i Libyen. Kvar blev lillebror. Något som Abdul Rahman Kharma tog jättehårt. Som om båtresan över Medelhavet inte var illa nog, kunde han inte sluta oroa sig över sin bror som blev kvar i Nordafrika.

När han till slut kom i land i Italien och kunde ringa hem fick han glädjebeskedet.

Din bror är i Italien, han väntar på dig.

– Dagen när vi träffades i Milano igen är en av mina gladaste i mitt liv, säger Kharma.

undefined
Vi sänder Sleipners seriefinal mot Eneby på fredag kväll. Abdul Rahman Kharma tror på serieseger.

Sleipners och Ektorps stjärna är den senaste gästen i Heikkis Podd. Här berättar han öppenhjärtigt om omstarten i Sverige. Om känslan att byta miljonstaden Damaskus mot Fågelfors i Småland med 400 invånare.

Men han beskriver också fotbollens urkraft att skänka utsatta människor hopp och glädje när stunden är som svårast.

Han upptäcktes på gatan i Fågelfors och fick börja spela division fyra-fotboll. Sedan snappade Vimmerby IF upp honom.

Sedan tre år tillbaka är han en del av Norrköpingsfotbollen. I höst är målet för den förre Assyriskaspelaren att ta Sleipner till division två - och Ektorp Futsal-Klubb till högsta ligan.

Vi får se mycket av honom på sajten framöver.

Missa inte seriefinalen på fredag mellan Sleipner och Eneby. Håll koll på Ektorps premiär i helgen.

Och hör Abdul Rahman Kharmas hela historia i Heikkis Podd, i spelaren ovan eller där poddar finns.

undefined
Abdul Rahman Kharma är den senaste gästen i Heikkis Podd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!