Tobias Lövström säger att det till en början var det ett ganska ordinärt derby mellan Djurgården och AIK. Men polisen hade fått indikationer på att en del AIK-supportrar ville störa matchen.
– När Djurgården fick in sitt mål var det som en startsignal att man skulle börja attackera, säger Tobias Lövström.
Bangers och bengaler kastades in. Dessutom försökte maskerade personer ta sig in på planen.
Polisen lät först ordningsvakterna sköta insatsen.
– Men vi märkte rätt snabbt att det går inte utan vi måste kliva in. Vårt mål var att avbryta angreppet mot ordningsvakterna. Det fick vi stopp på ganska snabbt.
Två poliser och tre ordningsvakter skadades lindrigt i samband med attacken.
Svårt utredningsläge
Polisen utreder nu bland annat två fall av våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Ingen misstänkt är frihetsberövad.
Nu pågår ett arbete med att gå igenom filmer för att försöka identifiera misstänkta. Ett problem är att de som deltog i attacken var maskerade.
– Utredningsläget ser svårt ut, säger Tobias Lövström.
Att gripa misstänkta på läktarna bedömdes inte vara aktuellt.
– Det är väldigt farlig, både för supportrar men också för oss själva. Att genomföra en läktarinsats tenderar att bli väldigt våldsamt.
"En bra väg"
Polisen har en ny nationell idrottsstrategi sedan något år tillbaka där man inriktar sig på enskilda individer som missköter sig.
– Det är en bra väg, vi har många som är belagda med tillträdesförbud, säger Tobias Lövström.
Han säger att det är viktigt att arbeta i ett brottsförebyggande perspektiv. Enligt polisen är det allt fler ungdomar som dras till huliganmiljöer.
– Det är en väldig tydlig trend. En oroande tendens är att många av de personer som vi får korn på under insatser är personer som supporterpoliserna inte känner igen. Det är ett tecken på att det sker en ganska kraftig nyrekrytering till de här miljöerna.