Polisen: Var stolt över din landslagströja

Svenska fotbollssupportrar ska inte vara rädda för att bära landslagströja när herrarnas EM-kval avslutas hemma på Friends arena mot Estland på söndag. –Samtidigt ska man inte vara naiv, säger Andreas Ånfors, insatschef hos polisen.

Svenska fans under EM-kvalmatchen mellan Sverige och Österrike på Friends arena den 12 september i år.

Svenska fans under EM-kvalmatchen mellan Sverige och Österrike på Friends arena den 12 september i år.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-11-18 07:05

Är det säkert att gå på landskampen? Efter terrordådet i Bryssel den 16 oktober, där två svenska fans dödades och en tredje skadades, har frågan aktualiserats.

Andreas Ånfors är polisinsatschef när Sverige möter Estland på söndag, herrlandslagets första hemmamatch sedan Brysseldådet.

– Vi ser inte att det är någon förhöjd hotbild på hemmaplan, säger han.

"Var inte godtrogen"

Ånfors tycker "absolut" att supportrar som kommer till Friends på söndag i landslagströja ska känna sig säkra.

– Man ska vara stolt över sin svenska landslagströja.

Han påpekar samtidigt att säkerhetsläget i landet, där terrorhotnivån tidigare i år höjdes till en fyra på den femgradiga skalan, gör att alla ska vara uppmärksamma.

– Man ska inte vara godtrogen, eller leva i en naiv bubbla.

Möjliga manifestationer

Vad gäller polisens arbete kring landskampen på söndag och landskamper generellt säger Ånfors att de jobbat en längre tid som om hotnivån var förhöjd.

– Terrornivån har inte förändrat det arbetet så mycket, det kan handla om lite annan beväpning eller dialog med arrangören.

Svenska fotbollförbundet har själva stärkt säkerheten kring sina landslag.

– Redan när vi låg på terrorhotnivå 3 och inför höjningen till terrornivå 4 tidigare i år så låg vi bra i processen. Vi såg över hur vi arbetar med representationslandslagen och vad vi gjort på senare tid är att titta över rutinerna för våra flick- och pojklag, som kom upp tydligare på agendan efter Bryssel, sade landslagets säkerhetschef Stefan Dejemyr tidigare i veckan.

Fakta: Terrordådet i Bryssel

Kort före Sveriges EM-kvalmöte med Belgien i Bryssel den 16 oktober sköt en man med ett automatvapen mot flera personer i närheten av Sainctelette-torget i centrala Bryssel. Två svenskar, män i 60- respektive 70-årsåldern, dödades. En tredje svensk skadades allvarligt. Minst en av dem bar den svenska landslagströjan.

Gärningsmannen Abdesalam Lassoued sköts ihjäl av polisen morgonen efter dådet. Han tros haft islamistiska terrormotiv och riktat in sig på just svenskar.

Lassoued var 45 år, från Tunisien och befann sig i Belgien utan tillstånd efter att 2019 ha fått avslag på sin asylansökan. Före det hade han bland annat, för tio år sedan, först sökt asyl i Norge, fått avslag och förflyttat sig till Sverige där han dömdes för narkotikabrott, satt i fängelse och sedan utvisades till Italien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!