Priset för en EM-miss: 100 miljoner

I princip allt pekar på att Sverige missar EM 2024. En missad sportslig möjlighet – men också många missade miljoner i bonus. –Det skulle vara ett rejält bakslag för förbundet även om det inte är något som de budgeterat för, säger TV4:s fotbollsexpert Olof Lundh.

Sverige går miste om viktiga bonusar vid missat EM. Arkivbild.

Sverige går miste om viktiga bonusar vid missat EM. Arkivbild.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Fotboll2023-10-15 06:30

Det må finnas en teoretisk möjlighet att Sverige når EM 2024. Men det allra mesta tyder på att det inte blir något mästerskap för herrlandslaget till sommaren.

Förutom det rent sportsliga går Svenska fotbollförbundet också miste om en rejäl slant. Enligt SVT delas drygt 100 miljoner kronor ut till alla deltagande lag i EM. Under mästerskapet kan dessutom den summan bli större tack vare segrar, oavgjorda resultat och avancemang till slutspelet.

– Förbundet har blivit lite bortskämda under 2000-talet där de inte har missat ett enda EM-slutspel. Så de har fått in pengarna då. Det är smart av förbundet att inte budgetera med några ersättningar, men samtidigt har det varit viktigt för olika riktade satsningar. Så det blir ju en smäll, säger Olof Lundh.

Förutspår mörk ekonomisk framtid

Sveriges senaste herrmästerskap var EM 2020, som spelades 2021. Då gav platsen i gruppspelet drygt 90 miljoner kronor i bonus. Därutöver tillkom bonusar för Sveriges två vinstmatcher, den oavgjorda matchen mot Spanien samt avancemanget till åttondelsfinal.

Nu tyder allt på att det kommer bli två raka mästerskapsmissar för Sverige – vilket banar för en mörk ekonomisk förbundsframtid, tror Lundh.

– 2024 kommer det (om Sverige missar EM) inte att vara några tävlingsmatcher mer än i Nations Leagues C-division. Det kommer att vara otroligt svårt att locka publik i de matcherna. Och lyckas man med det är det antagligen med sänkta biljettpriser. Det kommer vara svårt att få ett ekonomiskt flöde, säger han.

"Skulle kunna bli tre rätt magra år"

Även om förbundet inte budgeterar för mästerskapsbonusar tror Lundh att det blir tuffa ekonomiska år.

– VM-kvalet börjar inte förrän 2025 och då kommer det förmodligen vara rätt få matcher. Tar man sig till VM 2026 är det först då som pengarna trillar in. Så det skulle kunna bli tre rätt magra år, säger han.

Olof Lundh. Arkivbild.
Olof Lundh. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!