Profilen om splittringen: "Imponerad av ungdomarna"

En skräll? Visst. Ni som följt med vet att Järnforsens AIK dragit sig ur det 21-åriga samarbetet med Virserums SGF. Vad tycker då tidigare JAIK-profiler om det här? "Jag är imponerad av ungdomarnas driv och initiativ", säger förre storspelaren Thomas Paulsson.

Fotbollssamarbetet mellan Virserums SGF och Järnforsens AIK upphör. I kollaget ser ni en matchbild med VSGF/JAIK och Järnforsenprofilen Thomas Paulsson.

Fotbollssamarbetet mellan Virserums SGF och Järnforsens AIK upphör. I kollaget ser ni en matchbild med VSGF/JAIK och Järnforsenprofilen Thomas Paulsson.

Foto: Arkiv/Montage

Fotboll2021-12-08 17:00

Han är en av klubbens bästa spelare genom tiderna och representerade under en period Kalmar FF.

Känslan för orten Järnforsen och klubben Järnforsens AIK är stark. Kanske att de känslorna nu blir ännu starkare efter att JAIK återigen ska stå på egna ben fotbollsmässigt.

– Många som jag pratat med ser fram emot att se mer fotboll på Emåvallen igen. Och klart är att det som hänt väckt stor entusiasm. Jag har bland annat pratat med min kusin Lasse (Lars-Åke) och han tycker att det är fantastiskt av de unga killarna som dragit igång det här. Och jag vet att brorsan (Hasse) och Olle (kusin) tycker samma sak.

Spelare med Paulsson i efternamn bildade för övrigt ryggrad i det skickliga JAIK-lag, som var bäst i trakten delar av 1970-talet. 1976 spelade Järnforsen i dåvarande division tre. Standarden på fotbollen i Hultsfreds kommun var överlag mycket bra. Samma år var både Mörlunda och Målilla topplag i division fyra, där Hebe placerade sig i mittenskiktet. Virserum och Hultsfred tampades om seriesegern i femman och Lojal vann division sex, med Rosenfors några placeringar bakom.

Thomas Paulsson säger så här om att Järnforsens AIK väljer att köra på egen hand:

– Att vi kan få igång ett fotbollslag på orten igen tycker jag är toppen. Jag blir varm om hjärtat. Det är faktiskt lite likt som förr i tiden. 1976 hade vi 20 spelare i truppen. 19 av dem var Järnforsengrabbar. Den 20:e var från Åseda, men jobbade i Järnforsen. Det är lite på väg mot samma håll nu. Sedan vet vi förstås inte var det här slutar. Det blir en prövotid först, sen får man väl göra en utvärdering.

Tanken är att Järnfornsens AIK ska spela i en reservlagsserie 2022.

Hur tycker du annars att samarbetet fungerat mellan klubbarna under de här åren?

– Personligen hade jag inga bekymmer med sammanslagningen. Jag satt själv med i sektionen en tid. Och det fanns ett behov av att gå ihop i början av 2000-talet. Det fanns inga andra möjligheter. Sedan vet jag att både min pappa och en morbror tyckte att det var jobbigt när det skedde. Tidigare var klubbarna ganska stora rivaler och de hade lite svårt att se Virserums flagga vaja på Emåvallen, säger Thomas och fortsätter:

– De senaste åren har det gått sådär rent resultatmässigt. Nu blir det något av en nystart.

Här ses Thomas Paulsson, till höger, med JAIK-tränaren Karl-Erik Andersson efter första division tre-matchen för klubben.
Här ses Thomas Paulsson, till höger, med JAIK-tränaren Karl-Erik Andersson efter första division tre-matchen för klubben.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!