Jonas Erikssons minne från Gullemon: "Han levde rövare"

Han har dömt storstjärnor som Messi, Ronaldo och Beckham i EM, VM och Champions League. Men en gång i tiden gick faktiskt Jonas Eriksson på linjen på Gullemon. "Det jag minns bäst är att Gullringens tränare Kenneth Hedström levde rövare i 90 minuter", säger Eriksson.

Jonas Eriksson dömde Lionel Messis Argentina i VM 2014. Tidigare i sin domarkarriär gick han på linjen i en match mellan Gullringen och Sleipner i division 2.

Jonas Eriksson dömde Lionel Messis Argentina i VM 2014. Tidigare i sin domarkarriär gick han på linjen i en match mellan Gullringen och Sleipner i division 2.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2023-12-02 06:30

Jonas Eriksson anses av många som Sveriges bästa domare genom tiderna och har en diger meritlista. Den innehåller förutom 340 allsvenska matcher en rad uppdrag på internationell nivå i både EM, VM och Europacuper.

undefined
Efter sin domarkarriär är Jonas Eriksson bland annat expert i SVT:s fotbollssändningar.

Efter att han slutat döma 2018 har han medverkat som expert för SVT i sändningar från flera mästerskap. Dessutom gav han ut boken "Korthuset" hösten 2021 där han går till angrepp mot hur det fungerar bakom kulisserna i FIFA och UEFA.

Nyligen gästade Eriksson podcasten "Mellan Raderna" där han berättade om sin resa där han började som domare i slutet av 1980-talet. Under intervjun kommer han in på när han på 90-talet dömde i division 2 och 3 där det kunde vara matcher som Gullringen mot Sleipner.

När Sporten tar kontakt med Jonas Eriksson för att följa upp varför just Gullringen kom på tal blir svaret följande:

– Jag tog den lite på volley utan att egentligen minnas matchen konkret.

undefined
Kenneth Hedström tränade Gullringen på 1990-talet och gav ett starkt intryck på Jonas Eriksson.

Efter en titt i arkivet så står det klart att Gullringen och Sleipner möttes tre gånger i tvåan under 90-talet. 1993, 1996 och 1997.

– Då måste det ha varit 1997. Gullringen hade en godbit till tränare i Kenneth Hedström som levde rövare i 90 minuter minns jag.

I Gullringens lag på den tiden spelade bland andra Mattias Sandh. 

Har du något minne av Jonas Eriksson på Gullemon?

– Nej, inte vad jag kan minnas. Däremot vet jag att han dömde oss en del i Åtvidaberg i Superettan när jag spelade där ett par år senare, säger han.

undefined
Mattias Sandh hade Jonas Eriksson som domare både i Gullringen och med Åtvidaberg.

När han får höra att Jonas Eriksson har ett bestående minne av Gullringens tidigare tränare Kenneth Hedström skrattar han gott.

– Ja, det kan jag tänka mig. Det var inte många domare som Hedström var nöjd med på den tiden, säger Sandh som personligen håller Eriksson högt.

– Jag gillar honom skarpt. Han är en förebild både som ledare och expert när man ser honom på TV.

undefined
Lasse Larsson, Patrik Wärnehall och Niklas Johansson gjorde målen när Gullringen vann mot Tenhult med 3-0 hösten 1997.

Tillbaka till den där matchen mellan Gullringen och Sleipner 1997. Den avgjordes på hösten och slutade 3–0 i Gullringens favör.

Målen gjordes av Lasse Larsson, Patrik Wärnehall och Niklas Johansson.

Patrik Wärnehall gläds också åt att Jonas Eriksson minns sitt besök på Gullemon.

– Han måste ha blivit överraskad av att få komma till en så fin arena ute i den småländska skogen och lagt det på minnet. Däremot har jag inget minne av att han var där. Men det är kanske inte så konstigt med tanke på att det var innan han blev så känd. Men det kan ändå stämma. Det förekom att en del domare från Stockholmstrakten kom till oss på den tiden.

Just den säsongen 1997 var speciell. Gullringen tampades länge i toppen, men kunde inte hota Kalmar FF om seriesegern.

– Kalmar gick obesegrade genom serien och det var inte så konstigt med blivande stjärnor som Henrik Rydström och Petter Wastå i laget. Dessutom spelade Håkan Lindkvist där också.

undefined
Janne Andersson har också varit på Gullemon en gång i tiden som tränare för Laholm.

På tal om kända fotbollsprofiler så kan Wärnehall nämna ännu fler som haft vägarna förbi Gullemon genom åren.

– Den avgående förbundskaptenen Janne Andersson var här som tränare för Laholm när vi mötte dem i en kvalmatch. Vi har spelat mot IFK Värnamo som hade Jonas Thern som tränare och flera blivande bra spelare i laget. Bland andra Patrik Ingelsten som vann skytteligan i Allsvenskan och tog SM-guld med Kalmar FF 2008. Blivande landslagsspelaren Rade Prica har också mött oss med sin moderklubb Ljungby.

Jonas Eriksson

Född: 28 mars 1975 i Luleå

Meriter: Årets domare - 2009/2012/2014
Nämnvärda matcher: Europa League-finalen 2016, EM 2012: Holland - Tyskland, Grekland - Ryssland. VM 2014: USA - Ghana, Brasilien - Kamerun, Argentina - Schweiz, EM 2016: Turkiet - Kroatien, Ryssland - Wales, Portugal - Wales (semifinal).

Allsvenskan, Superettan & sista match:

Allsvenskan: 340 matcher (2000-2018)
Superettan: 47 matcher (1998-2011)
Erikssons sista match: Island - Norge 2 juni 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!