Profilens oväntade comeback i hetluften: "Det är omtumlande"

Det slog ner lite som en fotbollsbomb när det stod klart att Fredrik Falkevall lämnar sitt tränaruppdrag i Vimmerby IF.
Hans ersättare är redan klar och så här säger David Lindgren om sin nya roll:
– Det är klart att det är omtumlande och speciellt för mig, säger han dagen efter beskedet.

David Lindgren är ny huvudtränare i Vimmerbys herrlag.

David Lindgren är ny huvudtränare i Vimmerbys herrlag.

Foto: Samuel Josefsson

Fotboll2024-10-11 09:44

David Lindgren behöver knappast presenteras. De allra flesta vet att han sedan flera år tillbaka är verksamhetsansvarig i Vimmerby IF. Nu blir han alltså också huvudtränare i herrlaget. 

Var det en självklarhet att tacka ja och hoppa på det här?

– Allting har gått så snabbt. Jag har fått frågan tidigare om att vara tränare för båda representationslagen när jag varit verksamhetsansvarig, men då har det inte funkat. Nu känner jag att det tajmade bättre, inte minst för att mitt "eget" ungdomslag har flyttats upp närmare seniortruppen. Jag tror också att det går att göra något bra tillsammans med övriga ledare. 

Under spelarmötet i torsdags kväll presenterades du som ny tränare. Vad var spelarnas reaktioner?

– Självklart var många närmast chockade att Fredrik lämnar. Han har gjort ett jättebra jobb som huvudtränare. Många tyckte det var tråkigt och undrar varför, vilket är helt naturligt. Sen har jag kanske fått positiva reaktioner från spelare att jag tar över, men för egen del är det en svår situation. Det är tråkigt att skiljas från en kollega (Falkevall). Det känns omtumlande eftersom det var jag som rekryterade Fredrik hit, men det är viktigt att tydliggöra att den här förändringen inte kom från mig, utan från styrelsehåll. 

David Lindgren poängterar att han och Falkevall har en bra relation med varandra och att de fortsatt kommer att jobba ihop. 

– Han kommer att vara behjälplig fram till årsskiftet och vi kommer att bolla tankar och idéer med varandra, bland annat med individuell styrketräning. Allt för att övergången ska bli så smidig som möjlig.

Uppdraget som herrtränare är inte något nytt för Lindgren, utan han har tidigare basat för A-laget. 

– Jag kom in under höstsäsongen i division två, men då åkte vi ur. Året efter ledde vi serien halvvägs i trean, men tappade lite fart under hösten. Jag minns att det var ett jäkla pussel att få ihop allting, då vi samtidigt hade ett akademilag i division sex. 

David berättar vidare att han redan hunnit prata med flera spelare om kommande säsong. 

Vad har du fått för signaler?

– Jag träffade spelargruppen igår (torsdag) och har hunnit beta av några individuella samtal. Det finns många positiva signaler. Och det är ju så att jag kommer jobba med de spelare som vill vara här och utvecklas tillsammans med oss i Vimmerby IF. Jag ser fram mot det här och det kommer såklart bli roligt. Och en sak är klar. Jag förväntar mig att vi ska göra det här till etthundra procent. 

Du har redan ett stort ansvar i klubben. Kommer du att kunna och hinna kombinera rollen som huvudtränare och samtidigt vara verksamhetsansvarig?

– Tidsmässigt kommer det att bli tre träningar i veckan plus match. Det är inte så att jag inte har lagt den tiden innan. Sen är det självklart så att vara huvudtränare i ett representationslag kräver andra saker än att vara ungdomsledare. Inte minst vad gäller anspänning, ansvar och att det finns ett annat fokus på resultat, men tiden jag lägger ner kommer nog inte att skilja sig mycket åt mot vad det varit tidigare. Jag har alltid haft mycket träningar och matcher. 

Är det klart med assisterande tränare?

– Nej, inte än. Sen har jag mina tankar och funderingar kring vilka personer och ledare som skulle kunna passa bra. Inget är klart, men jag har en bild av vad jag vill. 

Fredrik Falkevalls typ av fotboll har varit framgångsrik under den här säsongen. Kommer du att bygga vidare på det spelsättet?

– Senast jag var tränare så implementerade vi 4–3–3 med ett högre och aggressivare försvarsspel. Sen har någonstans föreningen byggt vidare på den här spelmodellen förutom att det kanske gjorts avkall någonstans, men för min del är det tacksamt att Fredrik spelat så nära den fotboll som jag själv vill spela. I det stora hela är det väldigt lika.                                                                                                                                                                                                                                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!