Publiklyftet ingen vinstaffär för klubbarna

Sportsligt är det ett efterlängtat besked. Ur ekonomisk synvinkel har det däremot ingen betydelse. Det är fotbollsklubbarnas kommentar till förslag om publiklättnader.

Rosengård under en match mot Hammarby. Arkivbild.

Rosengård under en match mot Hammarby. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-04-30 16:12

Regeringsremissen om att lätta på publikrestriktionerna och eventuellt kunna tillåta 500 åskådare från den 17 maj, väcker viss optimism för hårt ansatta fotbollsklubbar.

Henrik Berggren, vd för Djurgården fotboll, gläds åt beskedet, framförallt ur ett sportsligt perspektiv. Rent ekonomiskt har det ingen större effekter för klubbens herrlag.

— Egentligen har det ingen ekonomisk betydelse alls även om vi är glada över att få ta in publik. Vi har sålt 8 500 säsongskort så det är inga nya pengar men det är härligt att ge tillbaka till dem som valt att stötta oss.

Inga problem

För Djurgårdens del skulle förändringen träda i kraft i samband med hemmamatchen mot IFK Göteborg den 23 maj. Enligt Henrik Berggren är det inga problem att skala upp verksamheten med kort varsel för att ta emot flera åskådare. Desto tuffare är då de nuvarande ekonomiska förutsättningarna.

— Vi förlorar pengar hela tiden, biljettintäkterna är motorn i fotbollsekonomin, samtidigt får vi gilla läget, det är ju en pandemi, säger han.

Exakt hur mycket klubben i nuläget förlorar rent ekonomiskt per match kan inte Henrik Berggren uppge men medger att det handlar om miljonbelopp.

— Om man räknar på 8 000 lösbiljetter som kostar 150—200 kronor styck så blir det över en miljon per match.

För Rosengård i damallsvenskan är situationen densamma ur ett ekonomiskt perspektiv.

— Det är jättepositivt såklart att låta publik komma tillbaka. Det blir dock årskortsinnehavare och samarbetspartners så det kommer inte innebära någon ekonomisk vinstaffär för oss, säger klubbchefen Jenny Damgaard.

Varannan rad gäller

För klubben vars hemmaarena rymmer 6 700 åskådare skulle det dock innebära vissa utmaningar när det gäller att samtidigt hålla på kraven att kunna erbjuda en smittsäker miljö och ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ett troligt scenario är att låta åskådarna sitta på varannan rad och var tredje plats, dock är det bara en av läktarna som har sittplatser.

— Den rymmer cirka 250–300 så där får vi ha en beredskap och det kommer att krävas en arbetsinsats. Vi får kontakta lokala myndigheter och diskutera, säger Jenny Damgaard och tillägger.

— Vi vill inte något annat än ha publik på läktaren samtidigt som vi inte vill öka smittspridningen.

Rättad version: I en tidigare version fick Henrik Berggren fel efternamn.

Fakta: Första matcherna där publik kan släppas in

Herrallsvenskan

17 maj: Mjällby-Häcken, Varberg-IFK Norrköping, IFK Göteborg-Sirius, Östersund-AIK, Malmö FF-Kalmar FF (samtliga 18.30)

Damallsvenskan

17 maj: Djurgården-Häcken (18.30), Eskilstuna-Hammarby (19.00)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!