Qatar: "400–500 har dött"

En högt uppsatt tjänsteman i Qatar uppskattar att antalet döda migrantarbetare relaterade till fotbolls-VM i Qatar är ”mellan 400 och 500”, vilket är ett avsevärt högre antal än vad som tidigare uppgivits av arrangören.

Hassan al-Thawadi, generalsekreterare i Qatars organisationskommitté, uppskattar att antalet döda migrantarbetare är 400–500. Arkivbild.

Hassan al-Thawadi, generalsekreterare i Qatars organisationskommitté, uppskattar att antalet döda migrantarbetare är 400–500. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Fotboll2022-11-29 17:04

Uttalandet kommer från Hassan al-Thawadi, generalsekreterare i Qatars organisationskommitté, i en intervju med den brittiska medieprofilen och journalisten Piers Morgan.

I intervjun, frågar den brittiska journalisten al-Thawadi: Vad är det ärliga och realistiska antalet migrantarbetare som dött till följd av det arbete som de gjort för fotbolls-VM?

– Uppskattningen är omkring 400, mellan 400 och 500. Jag har inget exakt antal. Det är något som har diskuterats, svarar al-Thawadi.

Denna siffra har dock inte diskuterats offentligt av Qatars tjänstemän tidigare.

Enligt de uppgifter som Qatar offentliggjort uppgår det totala antalet dödsfall till 40. Av dessa är 37 vad Qatar beskriver som icke-arbetsrelaterade incidenter, såsom hjärtinfarkter.

– Ett dödsfall är för mycket, tillägger al-Thawadi i intervjun.

I ett uttalande meddelar organisationskommittén att al-Thawadi hänvisade till ”nationell statistik för perioden 2014–2020 för alla arbetsrelaterade dödsfall (414) i Qatar, vilket omfattar alla sektorer och nationaliteter."

Antalet migrantarbetare som dött i samband med bygget av infrastruktur och arenor kopplat till VM har varit omdiskuterat länge. Människorättsorganisationer uppskattar dödstalet till tusentals och brittiska tidningen The Guardian har i en egen analys satt siffran till 6 500.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!