Qatar inför premiären: Vi är värda att vara här

Allt fokus har varit på mänskliga rättigheter, migrantarbetare, hbtq-frågor – och ölförbud. Men nu ska VM-värden Qatars landslag upp till bevis på fotbollsplanen. –Vi har haft bra förberedelser, säger förbundskaptenen Felix Sanchez.

Qatars sista träningspass inför VM-premiären.

Qatars sista träningspass inför VM-premiären.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Fotboll2022-11-19 19:10

På söndagen spelar Qatar VM-premiär mot Ecuador. Då hoppas hemmanationens landslag att fokus ska läggas på dem och inte mot förhållandena i värdlandet.

– Det bästa för oss har varit att fokusera på fotboll, hålla oss lugna och undvika oväsen och rykten, säger förbundskaptenen.

– Självklart tycker vi inte om när folk kritiserar vårt land. Men vi har lyckats få bra förberedelser och har hållit oss lugna – precis som planerat.

Qatar har aldrig tidigare spelat VM och står inför en stor utmaning att försöka ta sig vidare från gruppspelet där man även möter Senegal och Nederländerna. Sydafrika, som hade VM 2010, är hittills det enda VM-värdlandet som inte lyckats gå vidare från gruppspelet.

Qatars största chans att vinna en VM-match är sannolikt söndagens premiärmatch mot Ecuador som bara är sex rankningsplaceringar bättre än Qatar, 44 jämfört med 50.

Qatar har förberett sig inför hemma-VM i många år och segern i Asiatiska mästerskapen 2019 visar att VM-värden kanske kan överraska de kommande veckorna. Även om det är en helt annan nivå på VM.

– Vi vet vilka vi är, var vi kommer ifrån och vilka vi möter. Vi ska försöka ge allt och försöka att hålla jämna steg med de talangfulla lagen. Det blir en stor utmaning för oss, säger spanjoren Sanchez, som lett Qatar sedan 2017.

– Men vi tycker att vi är värda att vara här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!