Qatar om kompensationsfond: "Ett pr-jippo"

Qatar tillbakavisar uppropen om en Fifa-stödd kompensationsfond till familjer till döda och skadade migrantarbetare inför fotbolls-VM. –Ett pr-jippo, säger arbetsmarknadsministern Ali bin Samikh Al Marri.

Migrantarbetare i Qatar under ett arenabygge inför fotbolls-VM. Arkivbild.

Migrantarbetare i Qatar under ett arenabygge inför fotbolls-VM. Arkivbild.

Foto: Magnus Aabech/NTB/TT

Fotboll2022-11-02 14:58

Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch har gått i täten för ett krav på att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och VM-arrangören Qatar ska ta delar av VM-vinsten och skapa en kompensationsfond på motsvarande 4,8 miljarder kronor. Pengarna är tänkta att gå till migrantarbetare som skadats under VM-byggena och till familjer till dem som omkommit.

Fifa har sagt att man har en pågående dialog om fonden, men Ali bin Samikh Al Marri menar att förslaget är ogenomförbart.

– Varje dödsfall är en tragedi, men det finns inget sätt att skapa en sådan fond. Var är offren, finns det några namn, varifrån kommer siffror på antalet? svarar arbetsmarknadsministern på AFP:s fråga.

Några internationella fackförbundsledare har sagt att det skulle vara komplicerat att skapa och hantera en kompensationsfond.

Det florerar många olika siffror kring hur många som avlidit och skadats under byggen av VM-arenor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!