Qatar slår tillbaka mot van Gaal: "Löjligt"

Qatars VM-arrangör slår tillbaka mot Louis van Gaals kritik mot landet och säger att nederländaren inte förstår arabvärldens passion för fotboll. –Vår förmåga att arrangera stora evenemang är oöverträffad, säger Hassan al-Thawadi, vd i arrangörskommittén.

Hassan al-Thawadi, vd för Qatar-VM:s arrangörskommitté, avfärdar Louis van Gaals uttalanden. Arkivbild

Hassan al-Thawadi, vd för Qatar-VM:s arrangörskommitté, avfärdar Louis van Gaals uttalanden. Arkivbild

Foto: Osama Faisal/AP/TT

Fotboll2022-03-25 10:59

van Gaal, förbundskapten för det nederländska herrlandslaget, vädrade tidigare i veckan sin frustration över beslutet att lägga VM i Qatar.

– Det är löjligt att vi ska spela i ett land för att, vad är det Fifa säger, utveckla fotbollen där och att göra det genom att organisera ett mästerskap i landet. Det är inte vad det handlar om. Det handlar om pengar och kommersiella intressen. Det är det enda som betyder något för Fifa (Internationella fotbollsförbundet), säger van Gaal.

"Det är löjligt"

Hassan al-Thawadi, vd i arrangörskommittén för VM i Qatar, sågar nu van Gaals uttalande:

– För någon som har många, många år som tränare och som förstår fotbollens kraft, är det löjligt att han faktiskt kunde göra ett sådant uttalande, säger han i Bein Sports TV.

– Jag är säker på att han inte har lagt så mycket tid på att försöka förstå vad fotbollen betyder, inte bara i Qatar, utan i hela arabvärlden.

al-Thawadi menar att Qatar under det arabiska mästerskapet i vintras, då flera arenor var slutsålda, visade att man kan anordna stora evenemang.

Man har dessutom på senare år arrangerat bland annat VM i friidrott. Kritiken om att landet kränker mänskliga rättigheter har avvisats av landet.

Tusentals döda

Minst 6 500 gästarbetare beräknas ha mist livet under VM-förberedelserna. De slavlika arbetsförhållanden som migrantarbetarna, som utgör en stor del av lokalbefolkningen, fått utstå vid arenabyggena har under lång tid uppmärksammats.

– Arabvärldens passion, det fotbollen betyder för oss ... jag tycker inte att det är en löjlig tanke att ett arabiskt land arrangerar fotbolls-VM, säger al-Thawadi och lägger till att det är dags att arabvärlden erkänns som en del av fotbollsgemenskapen.

al-Thawadi säger att arabvärlden förtjänat sin plats i strålkastarljuset.

– Vår förmåga att arrangera stora evenemang är oöverträffad, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!