Halvor Ekeland och kollegan Lokman Ghorbani var på plats i Qatar för att göra reportage inför fotbolls-VM när de greps och frihetsberövades i 32 timmar.
Ekeland är idrottspolitisk reporter på norska NRK och att fortsätta jobba med fotbolls-VM i Qatar efter att ha suttit gripen i landet var ett självklart val.
– Jag hade jobbat så mycket med det och jag ville inte att de skulle lyckas begränsa vår journalistik. Det var inte så att vi hade några planer på att komma hem med en stor skandal, men det var så det blev. Det blev en skandal runt pressfriheten när vi greps och plötsligt var vi en del av saken, säger Ekeland.
Han fortsätter:
– I Qatar har de kommit med många löften och har sagt att det ska vara pressfrihet och löften till bland annat migrantarbetare och homosexuellas rättigheter. Men man vet att många sådana löften inte uppfylls och vårt jobb är att hitta exempel på det. Vi har lovats pressfrihet, att medier ska få komma dit och jobba som de vill men det är inte riktigt verkligheten.
För sen bevakning
Ekeland var på plats i Stockholm för att vara med i en debatt inför fotbolls-VM i Qatar med bland annat fotbollsjournalisten Olof Lundh och Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand under torsdagskvällen.
Just Lundh har varit kritisk kring svenska mediers sena bevakning av sporttvätt (när idrott används för att förbättra ett lands rykte, något som genom åren har använts av auktoritära stater) och fotbolls-VM i Qatar. Ekeland började i mars förra året – elva år efter att Qatar tilldelades mästerskapet – att granska och belysa det stundande fotbollsmästerskapet.
Alltför sent, enligt Ekeland själv.
– Alla har varit för långsamma, i alla fall stora medier. Men jag tror att norsk sportjournalistik har lärt sig mycket av det här året med OS i Kina och fotbolls-VM i Qatar. Vi har lärt oss att vi måste börja ställa de kritiska frågorna tidigare, säger han.
Sällan har ett mästerskap varit så kontroversiellt redan innan det har börjat.
– Det här är kanske det tydligaste exemplet någonsin på sporttvätt, säger han och fortsätter:
– Det Qatar önskar att uppnå är att visa världen en positiv bild genom världens största idrottsevenemang. Men på vägen dit säger rapporter (från till exempel människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch) och journalistik att de bryter mot mänskliga rättigheter.
Fifa – ett problem
Det stora problemet är dock inte Qatar, menar Ekeland. Det är fotbollens högst styrande organ, Internationella fotbollsförbundet (Fifa) som bland annat har ett ansvar att se till att kraven på mänskliga rättigheter efterföljs.
– Fotbolls-VM är symtomet på sjukdomen som är Fifa. Det är de som tilldelar VM och det är egentligen Fifa och de stora internationella organisationerna som ska ta det ansvaret, säger han.
Med runt fem veckor kvar till VM-avspark är det oklart om Ekeland kommer att finnas på plats som en del av NRK:s uppsättning i Qatar.
Han har två krav för att åka: Det första är att Fifa garanterar att han ska kunna arbeta tryggt i landet och att gripandet förra hösten inte påverkar. Det andra är att få se det polisdokument på arabiska som han och Lokman Ghorbani skrev under innan de släpptes.
Garantin har han fått av Fifa. Dokumentet har han ännu inte sett.
– Det kan vara så att vi har skrivit under något som säger att vi aldrig får komma tillbaka till landet. Eller så är det något helt ofarligt, jag vet inte, säger han.
Han säger att de har varit i kontakt med Fifa som har lovat att hjälpa till.
– Vi prövar att få ut dem (dokumenten) men har inte lyckats. Nu är det bara en månad kvar till VM. Om jag ska tippa just nu så kommer jag inte att kunna åka, säger han.
"Väldigt svår balansgång"
Huruvida Ekeland åker till Qatar eller inte är med andra ord oklart. Men han är på det klara med vad som blir det viktigaste ur en journalistisk synpunkt under mästerskapet.
Det är att skilja på saker.
– Det är en väldigt svår balansgång mellan hur mycket man ska vara kritisk och hur mycket fotbollsfest man ska visa. Jag har ett jobb och det är den kritiska delen så jag är inte i det gränslandet, men det är många som gör båda. Men det är viktigt att ställa de kritiska frågorna också och det tror jag att många kommer att göra, säger han.