Qatar-VM: Besked om fond för arbetare "i sinom tid"

Internationella fotbollsförbundet och Qatars regering förhandlar om att upprätta en fond för att ersätta migrantarbetare. Ett förslag är tänkt att offentliggöras "i sinom tid". Det uppger en talesperson för Fifa.

Migrantarbetarnas förhållanden i Qatar har väckt omfattande internationell kritik. Arkivbild.

Migrantarbetarnas förhållanden i Qatar har väckt omfattande internationell kritik. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-10-17 18:20

Fotbollsorganisationen har kritiserats hårt för att ha gjort för lite och för sent för att hjälpa de arbetare som skadats eller avskedats utan lön sedan Qatar tilldelades världsmästerskapet 2010.

VM börjar om drygt en månad och enligt Fifas talesperson Bryan Swanson pågår förhandlingar mellan förbundet, qatariska myndigheter och internationella fackförbund.

– Initiativet kommer att gynna migrantarbetare i Qatar långt efter finalen i fotbolls-VM, säger Swanson på en presskonferens.

En stor del av syftet med fonden är kompensera migrantarbetare som dödats, skadats eller inte fått ut sina löner.

Amnesty International och andra människorättsorganisationer har krävt att Fifa inrättar en fond på närmare fem miljarder kronor för migrantarbetare och deras familjer.

Upprepade farhågor har också uttryckts, särskilt i Europa, över kvinnors och hbtq-gemenskapens rättigheter.

I ett videomeddelande i samband med presskonferensen berömde Fifa-ordföranden Gianni Infantino Qatar för de reformer som införts de senaste åren för att förbättra situationen för migrantarbetare

– Reformer som under de senaste åren och under de kommande åren kommer att förändra livet för tusentals arbetare till det bättre.

Han påpekade också att Qatar inte stänger dörren för någon.

– Låt mig upprepa det tydligt, alla kommer att välkomnas till turneringen oavsett ursprung, bakgrund, religion, kön, sexuell läggning eller nationalitet.

Hittills har 2,89 av 3,2 miljoner matchbiljetter sålts till mästerskapet som spelas 20 november–18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!