Quaison hjälte – nu avgörs allt mot Polen

Till slut och efter åtskillig möda passerades det första hindret som hette Tjeckien. Det tog landslaget 110 minuter att peta in en boll i mål. Robin Quaison lyckades och svenska fotbollsfans kommer att älska honom i tid och evighet för det. Nu väntar Polen i Chorzow på tisdag – i den direkt avgörande matchen om en plats i VM-slutspelet.

Robin Quaisons segermål i förlängningen tog Sverige till playoffinal mot Polen på tisdag.

Robin Quaisons segermål i förlängningen tog Sverige till playoffinal mot Polen på tisdag.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fotboll2022-03-24 19:29

Inhopparen Jesper Karlström spelade till inhopparen Quaison som kombinerade med Alexander Isak.

Och så var det så gott som öppet mål. 1–0 och galen glädje på Friends arena.

– Det gäller att hålla glädjen levande, sade förbundskaptenen Janne Andersson i måndags apropå de vedervärdigheter som pågår i Ukraina.

Han fick vänta länge på den. Han och alla andra, de närmare 50 000 personerna på Friends arena och miljonerna som såg eller lyssnade utan att vara på plats.

Men slutet gott, allting gott.

– Det var mycket kamp, vi hade svårt att hitta lösningar, men sedan.. det var ett fantastiskt mål, en fantastisk kombination av Alex och Robin, säger Emil Forsberg i TV4 efter matchen.

Även om inget är klart. Det är 90 eller 120 minuter kvar till Qatar. Eller en straffsparksläggning.

– Vi skulle vinna. Vi vann. Nu ser vi fram emot Polen, konstaterar Forsberg.

Stark svensk start

Snacket om att gå på knock direkt var mer än bara moraliskt uppbyggande slagord.

Dejan Kulusevski drev upp, vek inåt, släppte till Emil Forsberg som slog i djupled till Alexander Isak. I sista stund täckte en tjeckisk försvarare till hörna. Forsbergs hörna gick mot främre stolpen, Isak mötte men avslutet smet över ribban.

Två tidiga och riktigt farliga chanser i samma anfall. Fler följde. Anfall och chanser – och det omgående.

Kulusevski bröt inåt, ingen nådde passningen men den skapade kalabalik i det tjeckisk försvaret. Kort senare satte Isak full fart till vänster, inspelet med högerfoten nådde Kulusevski. Han kastade sig raklång, men lyckades inte styra bollen på mål med pannan.

Bortdömt mål

Den starka, övertygande öppningen lovade synnerligen gott men plötsligt låg bollen bakom Robin Olsen.

Tjeckerna hade då visat sin farlighet på fasta situationer redan vid lagets första hörna. Michael Oliver, den meriterade engelske domaren, var snabb att se Jakub Brabecs arm som tryckte ned Victor Nilsson Lindelöf.

VAR-rummet gick på Olivers linje och Jan Kuchtas mål dömdes bort. Men det ska sägas – det finns domare som inte hade blåst.

På grund av den skriande bristen på internationellt gångbara svenska högerbackar kastades Marcus Danielson ut på avstängde Emil Krafths position.

Mittbacken har inte spelat på månader. Enbart tränat. Och då sparsamt som högerback. Det märktes oftare än emellanåt. Men det var inte bara han som svajade.

Nilsson ryckte in

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf, satt att styra upp försvaret, gick bort sig fullständigt efter en knapp halvtimma. Om inte mittbackskollegan Joakim Nilsson styrt undan bollen, farligt nära att göra självmål, hade Tjeckien varit en bra bit närmare ett besök i Chorzow.

I mars 2022 är inte mycket som det brukar vara. Inte i landslaget heller. Den svenska offensiven är vassare än defensiven. Vapnen fler. Men inget siktade rätt före pausen. Efter Isak och Kulusevski var det Forsbergs tur att försöka. På tilläggstid i första halvlek styrdes hans låga högerskott till hörna.

På tal om matchotränade svenska spelare. Likt Danielson har heller inte Viktor Claesson spelat en tävlingsmatch på evigheter. Det brukar synas i tajmingen. Claesson kom ofta fel och drog dessutom på sig en varning

Mindre än tio minuter in i andra halvlek värmde bland andra Robin Quaison, Pierre Bengtsson, Mattias Svanberg och Anthony Elanga upp och fick instruktioner av ledarstaben.

Havels grova miss

I den vevan fick Kulusevski, i lysande form, en rejäl smäll mot kindbenet, låg länge kvar för behandling. Efter en kort tid med ispåse mot kinden var han tillbaka.

Matchen stod vid ett vägskäl. Albin Ekdal började krokna, tog en varning, Sveriges tredje inom mindre än en kvart i andra halvlek. Martin Olsson, 34 i maj, gick sönder och Janne Andersson tvingades till ett defensivt byte (in med Rasmus Bengtsson). Samtidigt tog han ut Claesson för Quaison.

Ekdal såg plågad ut när han avlöstes av Svanberg med 20 minuter kvar. Svanbergs nick, en av Sveriges bättre chanser i slutet, gick mitt på Tomas Vaclik.

Havel hade blivit Tjeckiens mest omtalade efternamn igen om Milan, helt fri, tryckt in matchens enda mål i den femte och sista tilläggsminuten. Men han missade grovt och förlängning väntade.

I den såg Quaison till att det pratas om honom. Kanske även i Prag.

Fakta: Svenska målskyttar i VM-kvalet och playoff

4 mål: Alexander Isak

3 mål: Robin Quaison

2 mål: Emil Forsberg, Viktor Claesson

1 mål: Ludwig Augustinsson, Sebastian Larsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!